Hitan sastanak Vijeća bezbjednosti UN zbog posjete izraelskog ministra ultranacionaliste Jerusalimu

Foto: robert bye Unsplash

Podijelite:

Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih nacija (UN) zakazao je za danas hitan sastanak na zahtjev Palestinaca koji protestuju zbog posjete izraelskog ministra ultranacionaliste Itamara Ben-Gvira Brdu hrama, svetom mestu u Jerusalimu i čestom poprištu sukoba.

Palestinski ambasador u UN je zatražio i okončanje izraelskih provokacija i poštovanje istorijskog statusa kvo na mestu svetom i za muslimane i za Jevreje.

Posjeta novog izraelskog ministra nacionalne sigurnosti svetilištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al- Šarif), izazvala je oštre osude širom muslimanskog sveta i ukor SAD, te bojazan od izbijanja nereda jer su palestinske ekstremističke organizacije zaprijetile da će odgovoriti.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je u sijedu novinarima, posle sastanka s arapskim ambasadorima, predstavnicima Organizacije islamske saradnje koju čini 57 zemalja, Pokreta nesvrstanosti sa 120 članova i drugima, da nema samo osude Ben-Gvirove posjete već ni “šireg okruženja ekstremizma” oko najekstremnije vlade u istoriji Izraela.

On je optužio Izrael da je izvršio agresiju ne samo na muslimanska sveta mesta, uključujući džamiju Al Aksu, već i hrišćanska, uključujući groblja.

Brdo hrama gde su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi je najsvetije u judaizmu. Danas je tamo džamija Al Aksa , treća po značaju u islamu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, u kojem se svetilište nalazi, u ratu 1967. godine. Jevrejima je dozvoljeno da ga posjećuju, ali ne i da sa tamo mole.

Ben-Gvir, poznat po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i arapske manjine, inspirisan rabinom rasistom, je Brdo hrama označio “najvažnijim mjestom za jevrejski narod” i osudio, kako je rekao “rasističku diskriminaciju protiv jevrejskih posjeta” svetilištu.

On je najavio da će se posjete nastaviti, a na prijetnje islamskog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, je odgovorio da se izraelska vlada neće “predati ubilačkoj organizaciji, podloj terorističkoj organizaciji”.

Palestinski ambasador je dan pre sastanka VS UN rekao da se Palestinci “neće zadovoljiti lijepim izjavama” i da žele da se one konkretno primjene, te da se ne ponovi ono što se desilo “u džamiji Al aksa i Al-Haram Al- Šarifu” i da traže garanciju o poštovanju istorijskog statusa kvo djelima, a ne samo riječima.

Ambasador Jordana u UN Mahmud Hmud je rekao da njegova zemlja, čiji vladar kralj Abdulah Drugi je zaštitnik islamskih i hrišćanskih svetih mjesta,”izuzetno zabrinuta za upad” ministra Ben-Gvira.

“To je akcija ekstremizma koja ima za cilj da stvori novi ciklus nasilja. Vijeće sigurnosti bi trebalo da preuzme odgovornost ozbiljno i zaustavi takve pokušaje”, rekao je jordanski ambasador, podsjetivši da se Izrael obavezao da poštuje “istorijski status kvo” i svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava, ali da je Ben-Gvirova posjeta bila kršenje izraelskih zakonskih obaveza.

On je upozorio da mora biti “čvrstog stava međunarodne zajednice protiv toga jer ako se ovo desi, kada se ponovo desi, izbiti će novi ciklus nasilja”.

Jordanski ambasador je podsjetio na posjetu Arijela Šarona, tada lidera opozicije, 2000. godine svetom mestu posle koje su izbili sukobi, a potom i drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Sukobi izmedju izraelskih sigurnosnim snaga i palestinskih demonstranata na svetom mjestu i u blizini prerasli su 2021. godine u 11-dnevni rat sa Hamasom.

Pre nedelju dana Benjamin Netanjahu se vratio na vlast i on je sada šesti put premijer Izraela i to na čelu najviše desno orijentisane vlade u istoriji te zemlje.

Ciljevi nove vlade su širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i aneksija te okupirane teritorije.

Netanjahu je u odgovoru na Ben-Gvirovu posjetu rekao da je Izrael posvećen “striktnom održavanju statusa kvo na svetom mestu” i da su tvrdnje o izmjeni bez osnove.

Šesnaestogodišnji Palestinac ubijen u sukobima na Zapadnoj obali

Dok se čeka rasplet pred Vijećem sigurnosti Izraelske snage ubile su danas 16-godišnjeg Palestinca u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno, Amer Abu Zeitun preminuo od rana zadobijenih od metka ispaljenog u glavu.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je javila da je Zeitun pogođen tokom upada izaelskih vojnika na okupiranu Zapadnu obalu, ali nije bilo jasno da li je on u to bio umješan.

Gotovo 150 Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu prošle godine, najviše od 2004. kada je stradalo 197 Palestinaca.

Jevrejski doseljenici vandalizirali kršćansko groblje u Istočnom Jeruzalemu

Grupa jevrejskih doseljenika izvela je vandalski napad i oskrnavila kršćansko groblje u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jeruzalem), a incident se dogodio u nedjelju, prvog dana u godini na protestantskom groblju na brdu Sion, javlja Anadolu Agency (AA).

Snimci nadzornih kamera prikazuju dvojicu jevrejskih doseljenika kako uništavaju mramorne križeve i nadgrobne spomenike.

Iz Jeruzalemske biskupije, koja je nadležna za groblje, saopćili su da su najmanje dvojica mladih vandala namjerno i brutalno razbili više od trideset nadgrobnih spomenika, od kojih su većina stari i historijski.

Među uništenim nadgrobnim spomenicima je i onaj koji uključuje bistu protestantskog biskupa Samuela Gobata, osnivača Jeruzalemskog univerzitetskog koledža, te grobove tri palestinska policajca iz razdoblja britanskog mandata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije