Ilhan Omar izbačena iz moćnog odbora američkog Kongresa pa poručila: To je zbog mog porijekla

Podijelite:

Republikanci su smijenili Ilhan Omar iz Demokratske stranke iz kongresnog Odbora za vanjske poslove u znak eskalacije napetosti u američkom Kongresu.

Kongresmeni su glasali za uklanjanje Omar iz Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma zbog njenih ranijih komentara o Izraelu. Republikanci su rekli da je ovim potezom poslana snažna poruka protiv antisemitizma.

No demokrati i Omar rekli su da je to osveta nakon što su dva republikanca izbačena iz Odbora 2020. kada su demokrati imali većinu u Zastupničkom domu.

Omar je također sugerirala da je uklonjena jer je muslimanka koja je emigrirala u SAD kao izbjeglica.

“Je li iko iznenađen što sam nekako nedostojna govoriti o američkoj vanjskoj politici?”, rekla je malo prije glasanja, prenosi BBC.

Republikanci su osigurali većinu u Zastupničkom domu nakon izbora u novembru, a u četvrtak su glasali za smjenu Omar.

Ona je jedna od troje demokrata visokog profila koji su izgubili mjesto u Odboru pod novom većinom u Zastupničkom domu, koju predvodi predsjednik Kevin McCarthy.

Neki republikanci – uključujući McCarthyja – tvrdili su da Omar ne bi trebala biti član moćnog Odbora za vanjske poslove zbog njenih prošlih komentara o Izraelu koje su povremeno kritizirali članovi obje stranke.

Omar se ranije izvinula zbog svojih tvitova iz 2019. u kojima je sugerirala da američki zastupnici podržavaju Izrael samo zbog novca koji dobijaju od lobija.

Tagovi: Ilhan Omar SAD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije