ISG: Iz budžete grada Novog Pazara za otplate kamata preko milion eura

Foto: Infografika ISG

Podijelite:

Inicijativa slobodnih građana (ISG) podijelila je sa javnošću informacije koje su povezane sa kreditima i kamatama koje grad Novi Pazar plaća, a koje izazivaju duboku zabrinutost, saopštili su danas iz ove inicijative saznanja do kojih su došli zahtjevom za dobijanje informacija od javnog značaja.

Iz ove organizacije kažu da je tokom protekle decenije, primjetan je značajan iznos sredstava koji se izdvaja iz gradskog budžeta Novog Pazara isključivo za otplatu kamata.

„Tačnije, iz budžeta grada je preusmjereno 133.193.688,00 dinara, odnosno 1.135.496 eura, samo na pokrivanje kamatnih troškova. Ovo znači da je prosječno 113.550 eura godišnje potrošeno isključivo na kamate tokom posljednjih 10 godina, tačnije od 2013. do 2022,“ upozoravaju iz ISG.

U ovom trenutku, kako kažu, ukupan dug grada iznosi 527.474.235,00 dinara, što je ekvivalentno 4.496.796 eura, te da ovi uznemirujući podaci izazivaju zabrinutost za budućnost grada Novog Pazara.

„Uzimajući u obzir čak i obimnu prodaju gradskog zemljišta u Novom Pazaru, kontinuirano zaduživanje putem kreditiranja i uporno plaćanje visokih kamata iz godine u godinu, dodatno pojačava našu brigu u vezi sa tim kako će ovakva praksa uticati na nadolazeće generacije i ostaviti eventualne dugove i izazove našoj djeci“, ističu iz ove nevladine organizacije.

ISG je uputila molbu gradskoj upravi da istraži alternative i pronađe nove pristupe kako bi smanjila ove troškove sa ciljem da se sredstva usmjere na suštinske potrebe umesto na bespotrebno plaćanje kamata, te da grad ne bude dodatno opterećen zaduživanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije