Izetbegović odbio Konakovićev poziv: “Niz je razloga za to, navest ću samo neke od njih…”

Kao osnovni razlog je “Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes”
Foto: facebook.com/B.Izetbegovic

Podijelite:

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

„Primio sam poziv Elmedina Konakovića za “radni ručak” o “položaju i statusu Bošnjaka u regiji”. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih“, započeo je Izetbegović.

Kao osnovni razlog je “Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes”.

„Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.

Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne“, pojasnio je Izetbegović.

Dodaje da se “o statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama”.

„Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.

Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji“, zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak i sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regiona koji će se održati u petak, 12. aprila u hotelu Hills u Sarajevu sa početkom u 15 sati.

Zanimljivo da na spisku pozvanih nema člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, kao ni čelnika SDP-a Nermina Nikšića, stanke koja je vladajućoj koaliciji kada je u pitanju državni i federalni nivo.

I Stranka za BiH odbila Konakovića; Smajić: Čovjek koji je pogazio volju Bošnjaka hoće da ih okupi

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Džemal Smajić, nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu lidera Naroda i pravde, Elmedina Konakovića, na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona, koji je zakazan za petak – 12. april.

„Čovjek koji je pogazio volju Bošnjaka 2022. godine, hoće da ih okupi. Posljednji u nizu nepromišljenih i nezrelih poteza vladajuće Trojke, dolazi od glavnog Bošnjaka u Trojci Dine Konakovića. Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane “vezati konja gdje mu aga kaže”, hoće da okupi Bošnjake“, naveo je Smajić na Facebooku.

Kako dalje Smajić navodi, “očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru”.

„Najtužnije od svega jeste što Dino ponižava intelekt naroda iz kojeg dolazi i misli da je njegova “mudrost” toliko tajnovita da je niko ne može pročitati ispravno. Pri tome na spisku nema njegovih koalicionih partnera s kojima je pristao da se suspenduje ustav FBiH, i da u Bakincima da sve drugim koalicionim partnerima što ruši BiH“, stoji u objavio Smajića na Facebooku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije