14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaKulturaIzložba „Čovjek na istoku“ autora Hadisa Mendečevića

Izložba „Čovjek na istoku“ autora Hadisa Mendečevića

Putopisnu  izložbu fotografija iz deset zemalja  Dalekog istoka  pod nazivom ”Čovjek na istoku”, autora Hadisa Mendečevića, ljubitelji umjetnosti će biti u prilici da pogledaju u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu od 31. avgusta do 14. septembra, u periodu od 9 do 17 sati.

Izložba „Čovjek na istoku“ je fotografska priča o razlikama i sličnostima ljudi na istoku, praćenim od Rusije, Kirgistana, Kine, Vijetnama, Kambodže, Hong Konga, Malezije pa sve do dalekog Japana, Sjeverne i Južne Koreje. Svoje traganje i upoznavanje, zabilježio je vlastitim fotografskim stilom. Za Crnu Goru ga vežu mnoga prijateljstva, ali i gostovanja prijatelja iz Kolašinskog pozorišta u Pragu. Hadisu fotografija nije profesija, ali velika ljubav i želja zabilježiti svijet oko sebe. Nakon studija elektrotehnike u Sarajevu 1992. godine  novo životno odrešte mu postaje Prag. Iako je po prirodi posla kojim se bavi, više usmjeren na informatiku i tehniku, kroz fotografiju istražuje čovjeka, njegovo mjesto i interakciju sa okolinom, arhitekturom i prirodom. Hadis je apsolvent praške Škole kreativne fotografije. Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korištene kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

”Živimo u vremnu otuđenja i devalvacije duhovnih vrijednosti. To je ono što mi smeta kod modernog evropskog čovjeka. Tehnološka superiornost i konzumni način života potisnuli su ono suštinsko, što karakteriše čovjeka, njegovu svijest o pripadnosti porodici, prijateljima, društvu, planeti, svemiru… Nekada je Diogen hodao Atenom sa svijećom usred bijela dana govoreći “tražim čovjeka”. Ja sam umjesto svijeće uzeo ruksak, foto aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka. Ne znam da li sam ga zaista našao, ali sam kroz to traženje drugog i drugačijeg došao do spoznaje da smo u onom iskonskom ljudskom smislu svi vrlo slični, ako ne i identični. Obični mali čovjek, sa svim svojim radostima, tugama i čežnjama otvorio mi je oči, ali i inspirisao da tražim dalje”.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA