Izložba „Čovjek na istoku“ autora Hadisa Mendečevića

Komentari:12

Podijelite:

Putopisnu  izložbu fotografija iz deset zemalja  Dalekog istoka  pod nazivom ”Čovjek na istoku”, autora Hadisa Mendečevića, ljubitelji umjetnosti će biti u prilici da pogledaju u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu od 31. avgusta do 14. septembra, u periodu od 9 do 17 sati.

Izložba „Čovjek na istoku“ je fotografska priča o razlikama i sličnostima ljudi na istoku, praćenim od Rusije, Kirgistana, Kine, Vijetnama, Kambodže, Hong Konga, Malezije pa sve do dalekog Japana, Sjeverne i Južne Koreje. Svoje traganje i upoznavanje, zabilježio je vlastitim fotografskim stilom. Za Crnu Goru ga vežu mnoga prijateljstva, ali i gostovanja prijatelja iz Kolašinskog pozorišta u Pragu. Hadisu fotografija nije profesija, ali velika ljubav i želja zabilježiti svijet oko sebe. Nakon studija elektrotehnike u Sarajevu 1992. godine  novo životno odrešte mu postaje Prag. Iako je po prirodi posla kojim se bavi, više usmjeren na informatiku i tehniku, kroz fotografiju istražuje čovjeka, njegovo mjesto i interakciju sa okolinom, arhitekturom i prirodom. Hadis je apsolvent praške Škole kreativne fotografije. Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korištene kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

”Živimo u vremnu otuđenja i devalvacije duhovnih vrijednosti. To je ono što mi smeta kod modernog evropskog čovjeka. Tehnološka superiornost i konzumni način života potisnuli su ono suštinsko, što karakteriše čovjeka, njegovu svijest o pripadnosti porodici, prijateljima, društvu, planeti, svemiru… Nekada je Diogen hodao Atenom sa svijećom usred bijela dana govoreći “tražim čovjeka”. Ja sam umjesto svijeće uzeo ruksak, foto aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka. Ne znam da li sam ga zaista našao, ali sam kroz to traženje drugog i drugačijeg došao do spoznaje da smo u onom iskonskom ljudskom smislu svi vrlo slični, ako ne i identični. Obični mali čovjek, sa svim svojim radostima, tugama i čežnjama otvorio mi je oči, ali i inspirisao da tražim dalje”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije