Izraelski vojnici ubili dva Palestinca na Zapadnoj obali

Foto: Ilustracija

Podijelite:

Izraelski vojnici ubili su dva Palestinca rano jutros kada su upali u selo Kafr Dan kraj Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju vojnici su upali u selo sa namjerom da sruše kuće dvojice Palestinaca koji su, kako oni kažu, ubili izraelskog vojnika u oružanom sukobu u septembru prošle godine.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je identifikovalo ubijene Samera Hušijeha (21) i Fuada Abeda (25). Direktor bolnice Ibn Sina u Dženinu Samer Atijeh je rekao da je Hušijeh pogođen mecima u grudi nekoliko puta.

Brigade mučenika Al Akse su naknadno potvrdile da je Hušijeh bio član tog vojnog krila organizacije Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Izrael ruši kuće Palestinaca i tvrdi da tako odvraća od novih napada, protivnici takve mjere međutim kažu da je to kolektivno kažnjavanje cijelog jednog naroda i čin terorizma od strane Izraela.

Protekla godina bila je najsmrtonosnija na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu od 2006, a izraelska vojska nastavlja da skoro svake noći ulazi u palestinske gradove i sela. Više od 150 Palestinaca ubijeno je prošle godine.

Izraelska vojska tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstremisti, ali su ubijeni i mladići koji su protestovali zbog izraelskih upada i drugi koji nisu bili umešani u sukobe.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze u ratu 1967. godine.

Izraelske vlasti kažu da racije imaju za cilj uništenje mreža ekstremista i sprečavanje novih napada, a Palestinci smatraju da je učvršćivanje okupacije koja traje već 55 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije