Izraelskom vatrom ubijena tri Palestinca na Zapadnoj obali

Komentari:12

Podijelite:

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su tri Palestinca ubijena u odvojenim incidentima na Zapadnoj obali.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa objavila je da su sinoć izbili sukobi izraelskih snaga i stanovnika severnog Hebrona.

Izraelska vojska je navela da su vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenice i improvizovane eksplozivne naprave na pripadnike izraelskih snaga tokom vojne operacije u tom gradu, te da je na vojnike takodje pucano.

Kraj Hebrona je ubijen Mufid Kalil ( 44), a najmanje osam osoba je ranjeno bojevom municijom.

U odvojenom incidentu dva brata Vafa (22) i Dafr Rimani (21) ubijena su rano jutros tokom sukoba sa vojnicima kraj sela Kafr Ein, zapadno od Ramale na severu Zapadne obale.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev da komentariše sukob kraj Kafr Eina.

Napetost izmedju Izraelaca i Palestinaca raste već mesecima dok izraelske snage svake noći hapse osumjičene ekstremiste posle niza smrtonosnih napada u Izraelu u kojima je proletos ubijeno 19 ljudi.

Gotovo 140 Palestinaca ubijeno je u sukobima na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, najviše od 2006.

Izraelska vojska tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstremisti. Ubijeni su takodje mladići koji protestuju zbog izraelskih racija i oni Palestinci koji nisu bili umešani u sukobe.

Najnoviji sukobi izbili su manje od nedelju dana posle dve eksplozije u Jerusalimu, u kojima su poginula dva Izraelca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze. Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije