13.6 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaPolitikaJanjić: Srbija se nije sakrila pod kamen, Lavrov poručio Vučiću – trčaćeš...

Janjić: Srbija se nije sakrila pod kamen, Lavrov poručio Vučiću – trčaćeš ti još

IzvorN1 srb

Najavljena pa otkazana posjeta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila je test lojalnosti za ljude poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ocenio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Ja se ne bih dobro osećao da je meni upućena ta pohvala koju je Lavrov uputio Vučiću – da se on divi njegovoj hrabrosti, da ga podržava, da je on pravi prijatelj… Znate šta to znači – ‘trčaćeš ti još’”, rekao je Janjić u emsiji Iza vesti na N1.

On je rekao da, protivno tome što predsednik Aleksandar Vučić govori da u međunarodnim odnosima ima samo interesa a ne ljubavi, “mi nikako da prepoznamo interese”.

Smatra i da Srbija nije uspela da se “sakrije ispod kamena” dok ne prođe kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, kao što je Vučić govorio da treba.

“Gušter je ostao na kamenu i neko ga je pokupio. Taj neko je Moskva”, rekao je Janjić.

Otkazivanje posjete Lavrova vidi kao privremeni dobitak za režim u Srbiji. Da je Lavrov došao sigurno bi imali manufestacije rusofila na ulici, što je izbjegnuto, ali ti ljudi postoje, napominje Janjić.

“Sada predstoji mobilizacija, Moskva će mobilisati te slojeve. S tog stanovišta mi smo na gubitku”, kazao je on.

Janjić ne isključuje mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin postavi uslov da Vučić lično dođe na potpisivanje ugovora o gasu.

Prema Janjićevoj ocjeni, Vučić taktizira ali tako se ne gradi kredibilitet, i djeluje kao da je predsednik Srbije prespavao poslednja dva-tri meseca i ne vidi da su se i tradicionalno neutralne zemlje opredelile za NATO.

“Vučić opet obećava nešto nemoguće, a to je da sačuva vojnu neutralnost. To će se raspršiti kao i priča o gasu i o Lavrovljevoj poseti… Vrlo brzo”, rekao je.

“Ponašamo se bez dostojanstva a mnogo pričamo o njemu. Lomimo kičmu na sve strane a pričamo o uspravnom držanju i zapravo idemo u samoizolaciju, jer takve partnere na kraći rok niko ne želi”, dodao je Janjić.

Na konstataciju da većina građana u Srbiji podržava prorusku politiku, Janjić napominje da je radio u institutu za istraživanje javnog mnjenja i da takve ankete ne treba da budu vodilja politike.

Problem političara u Srbiji, pogotovo Vučića, je što pokušavaju što više da “pokupe kajmak” iz postojećeg stanja, umesto da gledaju kako da promjene stvari, rekao je on.

Upitan o predstojećoj posjeti nemačkog kancelara Olafa Šolca, naveo je da incident sa Lavrovim neće biti tema te posjete, već da će glavna tema biti usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Za Šolca kaže da će doneti jasne poruke Srbiji, uključujući o viznom režimu, i preneti usaglašene stavove Vašingtona, Berlina i Londona.

IzvorN1 srb
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA