Još 29 lokalnih samouprava u programu Podsticajno roditeljstvo

Komentari:12

Podijelite:

Predstavnici 29 lokalnih samouprava potpisali su danas Memorandum o saradnji u okviru Nacionalnog skupa “Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata” čime je pokrenuta druga faza programa “Podsticajno roditeljstvo kroz igru”.

Memorandum je potpisan u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Fonda UN za decu (Unicef) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Program integrisanih usluga podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece obuhvata oblast zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

“Veoma je važno da na podršci roditeljima radimo zajedno, usaglašeno, kako bismo majkama, očevima, hraniteljima, usvojiteljima, kao i svim starateljima male dece, obezbjedila dostojanstven život i otvorili vrata podrške onda kada im je najpotrebnije, onda kada su djete i njegova porodica najosjetljiviji”, rekao je ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović.

On je ponovio da je pitanje sistemske podrške roditeljima u ranom razvoju deteta podjednako i demografsko pitanje, jer se odnosi na jačanje porodice.

Od marta 2021. godine “Podsticajno roditeljstvo” je kao pilot projekat sprovedeno u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Boru i Vranju a predstavnicima tih gradova dodeljene su plakete kao vid zahvalnosti na uspješnom sprovodjenju projekta.

Direktorka Unicef u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je da je u pet gradova program dao pozitivne rezultate čime je, kako je navela,  otvoren put lokalnim vlastima da stvaraju politike koje promovišu razvoj dece i dobrobit porodice, kako bi mreža kvalitetnih usluga doprla do svakog deteta i roditelja širom Srbije.

“Cilj da se u naredne dve godine programom obuhvati više od 60.000 porodica u Srbiji, domova zdravlja, predškolskih ustanova i pružalaca usluga socijalne zaštite, a više od 1.000 praktičara ranog razvoja dece širom zemlje biće podržano da uvedu inovativne prakse, čime će program podrške roditeljstvu postati ključan segment usluga koje se pružaju na lokalu”, rekla je Kostadinova.

Predsjednica Upravnog odbora Programa “Podsticajno roditeljstvo kroz igru” i specijalna savjetnica premijerke, Slavica Đukić Dejanović, rekla je da je u razvoju deteta najvažniji period od prvih 1.000 dana, te da istraživanja pokazuju da roditelji u tom periodu veliku pažnju posvećuju motoričkim funkcijama deteta, a da je zapostavljen psiho-socijalni segment ranog razvoja.

Prethodno je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo da je u periodu od 2019. godine do danas, izdvojilo gotovo 270 miliona dinara iz Budžetskog fonda za 20 gradova i opština u Srbiji, za predškolske ustanove i osnovne škole, dječja igrališta i druge sadržaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije