Jubilarni 20. IFTO krajem jula u Bijelom Polju

Podijelite:

Jubilarni 20. Internacionalni festival tamburaških orkestara biće održan 27, 28. i 29. jula na gradskom trgu u Bijelom Polju, na kojem će tamburaški orkestri i sastavi iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore,  izvoditi najljepše rukoveti svevremenih nota na strunama tambure, nadograđujući  most koji spaja ljude, vremena, kulture, obale i prostore.

Internacionalni festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore  i zemalja iz kojih dolaze njegovi  učesnici i jedan od najprestižnijih festivala u ovom muzičkom žanru u Jugoistočnoj Evropi – što potvrđuju brojne pohvale i priznanja od strane učesnika i institucija kulture i turizma iz zemlje i inostranstva.

Festival će prve večeri  otvoriti Dječji tamburaški orkestar JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz grada domaćina, pod dirigentskim vođstvom profesorice Denise Ćorović, potom će nastupiti GMO ”Sveti Nikola” iz Svetog Nikole, TO iz Inđije, TO ”Mendai” iz Segedina, TS RKUD ”Proleter” iz Sarajeva, a u završnici prve festivalske večeri bjelopoljsko KUD ”Tekstilac” održaće koncert.

Druge festivalske večeri, predstaviće se TS ”Muzički signali” iz Bijelog Polja, TS ”Čokanj” iz Našica, GTO Pljevlja i voklna gupa ”Lirika”, a u završnici će uslijediti koncert poznatih  interpretatora crnogorske narodne muzike Šukrije  Žutog Serhatlića i Zdravka Đuranovića.

Završne večeri Festivala, nastupiće TS Zeničke meraklije” iz Zenice, solista na basprimu Branko Bako Jovanović, TO ”Bjelopoljski tamburaši” sa kojima će nastupiti vokalna solistkinja Aleksandra Saška Rakonjac, a u samoj završnici Festivala  biće održan koncert  poznate muzičke grupe ”Garavi sokak”.

Jubilarno izdanje Internacionalnog festivala tamburaških orkestara biće obogaćeno pratećim programom,  u okviru kojeg će 27. i 28. jula biti održan ”Bjelopoljski biznis forum”  na temu ”Uticaj kapitalnih investicija na razvoj Crne Gore”, a  okupiće privrednike i  goste iz dijaspore,  kao i eksperte iz oblasti ekonomije. Takođe, u pratećem programu Festivala biće upriličena  izložba skulptura  Jelene Pavićević Marković i promocija knjige  Reufa Fekovića.

Festival će za vrijeme njegovog tarajanja pratiti bazar, koji  se  ogranizuje u saradnji sa  Turističkom organizacijom Bijelo Polje, na kojem će učesnici i gosti Festivala, kao i građani Bijelog Polja, biti u prilici da degustiraju i kupe kvalitetne  domaće proizvode proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore, a u ponudi  će biti i domaće radinosti i narodne rukotvorine.

Ova jedinstvena internacionalna  tamburaška nije samo prilika da svoj umjetnički opus iskažu tamburaši i drugi muzički umjetnici,  već se učesnicima i gostima festivala pruža mogućnost da se upoznaju sa turističkom ponudom Bijelog Polja  i Crne Gore, što dodatno daje na značaju ovoj tamburaškoj manifestaciji. 

Za proteklih devetnaest godina trajanja Internacionalnog festivala tamburaških orkestara,  Bijelo Polje je  imalo priliku da ugosti renomirane tamburaške orkestre i sastave iz brojnih evropskih zemalja: Slovenije, Grčke, Turske, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke, Mađarske i dr. koji su iz Bijelog Polja i Crne Gore ponijeli najljepše uspomene. Pored tamburaških orkestara na ovom Festivalu su učestvovali brojni solisti i muzičke grupe iz zemlje i regiona: Kemal Monteno, Božidar Boki Milošević, Zvonko Bogdan,  Haris Džinović,  Merima Njegomir, Ana Bekuta,  Alma Subašić, Miki Jevremović, Hanka Paldum, Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Halid Bešlić,  Bane Krstić (Garavi sokak), Željko Bebek, The Frajle, Hari Mata Hari, Kaliopi, Zorica Belić, Al Dino… te  poznati ansambli  ”Mostar Sevdah Reunion”, ”Legende” i dr.

Bijelo Polje će i ove, kao i svih prethodnih godina, potvrditi da bude  grad u koji se rado  dolazi i iz kojeg se s najlješim uspomenama i prijateljstvom odlazi.

Pokrovitelj Festivala je Opština Bijelo Polje, a izvršni producent bjelopoljska Javna ustanova  Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović  Strunjo”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije