Kamberi: Novim zakonom unaprijediti prava manjina i kazniti svakoga ko ih krši!

Podijelite:

Lider Albanaca Preševske doline, narodni poslanik Šaip Kamberi danas je u skupštinsku proceduru podnio prijedlog Zakon o zaštiti prava i sloboda manjina, objavio je na svome facebook profilu.

„Prijedlog zakona sadrži osnovne odredbe za unapređenje individualnih i kolektivnih prava i sloboda u skladu sa najvišim standardima“, naglasio je Kamberi.

Kamberi ističe da su zaštita od diskriminacije, unapređenje individualnih i kolektivnih prava manjinskih zajednica, konstituisanje i unapređenje položaja nacionalnih vijeća, neke od novina predviđenih ovim prijedlogom u odnosu na važeći zakon koji usvojen 2002. godine.

„Posebna novina ovog zakonskog prijedloga su kaznene odredbe za one koji ne poštuju njegove norme, a kojih uopće nema u važećem zakonu  čime je poštovanje prava manjina praktično prepušteno na milost i nemilost političkomo raspoloženju centralne vlasti“, navodi Kamberi.

Kako kaže centralne tačke sadržane u ovom prijedlogu koji je danas poslat Skupštini Srbije jesu očuvanje identiteta, tradicije i posebnosti; pravo u obrazovanju – uz pravo na osnivanje visokoškolskih ustanova i neophodnost da u udžbenicima historije, umjetnosti i kulture najmanje 50% predmeta bude iz historije i nacionalne kulture manjina; neotuđivo pravo na službenu upotrebu jezika i pisma; neograničeno pravo korištenja nacionalnih simbola; pravo na adekvatnu i srazmjernu zastupljenost u državnim organima; neosporno pravo na saradnju sa maticom; i stvaranje posebnog Fonda za razvoj nerazvijenih opština.

„Kaznene mjere, zatvorske i novčane kazne za one koji ne poštuju ovaj zakon u slučaju usvajanja, treba da budu garancija njegove realizacije“, zaključuje Kamberi.

Naglašava da je ovo treći prijedlog zakonskih izmjena koje predaje u skupštinsku proceduru u posljednjih 5 mjeseci, a pored ovog predati su prijedlozi izmjene Zakona o upotrebi zastave i Zakona reorganizacije teritorija sudova i tužilaštava.

Prijedlog ovog zakona podržala dva poslanika SDA Sandžaka, poslanici Bošnjaka Sandžaka i jedan poslanik ukrajinske manjine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije