Kavazović i Erbaš pozvali Halitovića na susret poglavara islamskih zajednica Balkana

Podijelite:

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i predsjednik Diyaneta Turske, Husein ef. Kavazović i Ali ef. Erbaš, uputili su poziv muftiji sandžačkom Senadu ef. Halitoviću da prisustvuje na 10. susretima poglavara islamskih zajednica zemalja Balkana.

Ovo je prvi zvanični poziv reisa u IZ-e u BiH upućen nekom od predstavnika Mešihata IZ-e Sandžaka – Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

“Kao vjerski službenici koji dijele istu vjeru i ista uvjerenja, koji pripadaju zajedničkoj historiji, geografskom prostoru i kulturi, koji iskreno, u skladu sa radosnom viješću Uzvišenog Gospodara: ‘I neka među vama bude grupa ljudi koja na dobro poziva i naređuje dobro i odvraća od zla. To su oni koji su uspjeli.’ (Kur’an Časni, Sura Al-i Imran, 104.), teže znanju i mudrosti, a zatim i jedinstvu, bratstvu, stabilnosti, blagostanju i miru cijelog čovječanstva i koji svojoj braći na prostoru na kojem žive daju smjernice u mnogim oblastima, a posebno u oblasti vjere, saradnjom naših vjerskih institucija ujedinjujemo naša srca kako bismo se bavili našim zajedničkim problemima, te se okupljamo i razmjenjujemo ideje u tom pravcu”, piše u pozivu koji je objavio Mešihat Islamske zajednice Sandžaka.

U pozivu se izražava uvjeravanje da će 10. susreti poglavara islamskih zajednica zemalja Balkana, čiji će domaćin biti Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, “doprinijeti razvoju saradnje između naših zemalja i vjerskih institucija i razmjeni iskustava i dostignuća”.

Najiskrenije izražavamo želju da prisustvujete ovom skupu. U tom svjetlu zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 10. susrete poglavara islamskih zajednica zemalja Balkana koje ćemo, sa ciljem obavljanja konsultacija, održati 7. oktobra 2023. godine i koristimo ovu priliku da Vam mubareklišemo 12. rebiu-l-evvel koji ćemo obilježiti 26. septembra 2023. godine”, naveli su u pozivu reisu-l-ulema Husein Kavazović i predsjednik Dijaneta Prof. dr. Ali Erbaš.

Podsjeća se da je u organizaciji našeg Dijaneta – Uprave za vjerske poslove Republike Turske održano mnogo skupova na međunarodnom nivou sa ciljem povećanja efikasnosti vjerskih aktivnosti koje se sprovode širom svijeta, razvijanja i jačanja saradnje sa upravama vjerskih zajednica po pitanju sprovođenja tih aktivnosti, razmatranja dosadašnjih aktivnosti i obavljanja konsultacija o budućim aktivnostima.

U tom kontekstu se od 2007. godine održavaju Susreti poglavara islamskih zajednica zemalja Balkana na kojima učestvuju čelnici islamskih zajednica koje djeluju u zemljama Balkana, a posljednji 9. susreti su održani 26. novembra 2022. godine u gradu Varna u BuAgarskoj.

Deseti susreti poglavara islamskih zajednica zemalja Balkana bit će održani u subotu, 7. oktobra 2023. godine u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Značaj vjeronauke i da’ve na Balkanu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije