Koalicija „Moramo“ predstavila buduće odbornike u Skupštini grada Beograda

Komentari:12

Podijelite:

Koalicija “Moramo” predstavila je danas 13 odbornika koji će ih predstavljati u novom sazivu Skupštine grada Beograda, a kao jedan od prioriteta za koje će se zalagati istakli su transparentnost i uključivanje građana u donošenje odluka.

Budući odbornici te koalicije ispričali su novinarima u beogradskom prostoru “Miljenko Dereta” da će, pored toga, prioriteti biti i transparentnost glasanja u skupštini grada, otvaranje i revidiranje štetnih ugovora, energetska efikasnost i prelazak na obnovljive izvore energije, kao i rješavanje problema saobraćaja i centralizacije.

Budući odbornik Dobrica Veselinović istakao je da oni imaju plan kako da omoguće da se glas građana čuje u institucijama, kao i kako da se preokrene sadašnja praksa donošenja odluka iza zatvorenih vrata, a odbornica Irena Fikret naglasila da se jedino iz razgovora sa građanima može zaključiti šta je stvarni javni interes.

“Građani moraju da imaju mogućnost da predlažu politike i to je zapravo naš cilj”, rekla je Fikret i objasnila da bi to moglo da se obezbijedi kroz otvaranje prostora za diskusiju, gde bi građani mogli da definišu javni interes.
Odbornica Jelena Vasiljević istakla je da oni na taj način nameravaju da se sa građanima i građanskim udruženjima sastaju izvan skupštine, komuniciraju svoje ideje i zajedno predlažu i razmatraju rješenja.

Govoreći o transparentnosti rada skupštine, odbornica Natalija Simović je naglasila da planiraju da javno izveštavaju o radu tog gradskog tijela, kao i da objavljuju sva ključna dokumenta od interesa za javnost, kako o samom radu skupštine, tako i finansijske izvještaje, što će činiti putem vebsajta koji bi uskoro trebalo da pokrenu.
“Ali i da koristimo postojeće mehanizme, a jedan od njih je javno slušanje savjeta, posebno onih tema od ključnog interesa za građane i onih tema koje su unutar našeg programa na kojima planiramo da insistiramo”, kazala je Simović, uz ocjenu da je taj tip transparentnosti “prvi korak ka oslobađaju institucija od kriminala i korupcije”.

Budući odbornici govorili su i o uključivanju žena u gradske politike, kao i konsultovanje kako pojedinki, tako i stručnjakinja po tom pitanju, energetskoj efikasnosti grada i prelasku na obnovljive izvore energije, stanju kulture i gradu i kulturnom nasledju, ali i rejšavanje problema saobraćaja.

Govoreći o stanju u opoziciji, Dobrica Veselinović je naveo da od sastanka predsjednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i predjsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića praktično nema komunikacije, ali da očekuje da će se to uskoro promjeniti.
Naglasio je da će se više znati nakon konstituisanja skupštine, odnosno kada se bude znalo ko će tačno formirati vlast i ko će biti svi odbornici i najavio, “kao i do sada”, saradnju sa svim proevropskim političkim opcijama.

Koalicija “Moramo” osvojila je na aprilskim izborima blizu 11 odsto glasova, odnosno ukupno 99.078 glasova, a u Skupštini grada će ih predstavljati predstavnici Ne davimo Beograd, Otvorene građanske paltforme “Akcija”, Ekološkog ustanka, inicijative Izbor za našu opštinu Batajnica, Političke platforme “Solidarnost” i Foruma Roma Srbije.
Budući odbornici biće Dobrica Veselinović, Jelena Vasiljević, Natalija Simović, Dušan Pavlović, Andjela Ruvidić, Milica Marušić Jablanović, Dejan Atanacković, Lola Joksimović, Milan Ljutovac, Irena Fikret, Miloš Baković-Jadžić, Aleksandar Stevanović i Natalija Stojmenović.
Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za 11. jun 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije