14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaVijestiKolonija „Sjenica 2022“ bavila se temom kulture Novog Pazara (VIDEO)

Kolonija „Sjenica 2022“ bavila se temom kulture Novog Pazara (VIDEO)

Bošnjačko nacionalno vijeće i ove godine je organizovalo likovnu koloniju „Sjenica 2022“, šestu po redu, koja je započeta obilaskom Novog Pazara. Likovna kolonija trajala je od 10. do 15. avgusta, a za to vrijeme su umjetnici prenijeli na platno doživljaje i detalje kulture Novog Pazara.

Predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić je istakla da i ove godine se ova kolonija organizuje kao dio aktivnosti vezanih za obilježavanje dana od posebnog značaja za Bošnjake, Dana 13. i 14. avgusta u znak sjećanja na održanu Sjeničku konferenciju 1917. godine.

„Izražavam zadovoljstvo i radost što ove godine odazvalo se dosta učesnika i ova kolonija je međunarodnog značaja, imamo učesnike i iz Bosne i Hercegovine, Turske i Crne Gore, i želim svima prijatan boravak u Sandžaku i uspješan rad, te da ponesu dobe utiske i sjećanja.“ – poručila je predsjednica Curić.

Prva likovna kolonija u Sjenici održana je 2017. godine na stogodišnjicu od održavanja Sjeničke konferencije i od tada okuplja umjetnike iz svih krajeva Balkana, ali i šire.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA