Komšić: Schmidt ne mora nametnuti rješenja, sastanci na Bledu vrhunac licemjerja

Komentari:12

Podijelite:

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu TV Hayat te je potvrdio da je Demokratska fronta dobila poziv od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta radi nastavka konzultacije o izmjenama Izbornog zakona.

„Sastanak je sutra u pola 2. Planirano je da idu Dženan Đonlagić i Zlatan Begić da prezentiraju naš prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona. To je ono što će biti naša polazna osnova, ali nikad ne znate kako će reagirati gosp. Schmidt, nadam se da neće vikati na njih kao na novinare u Goraždu“, kazao je Komšić.

Odgovorio je i na pitanje koja je zapravo razlika između pokušaja nametanja rješenja od 3 posto koje je zagovarao Schmidt i nametanja rješenja o 7 ili 8 delegata potrebnih za imenovanje predsjednika FBiH i formiranje vlasti. Nije li riječ samo o različitim taktikama kako osigurati vječnu vladavinu HDZ-a?

„Jeste u suštini jeste. Schmidt pokušava da zacementira HDZ u vlasti, bez obzira na broj glasova koliko dobiju na izborima. Ne mogu to znati precizno, ali mislim da Schmidt odustao od cenzusa od 3 posto, jer je to u sukobu sa svim demokratskim pravilima. Ide na to da HDZ ostane uklesan u naš izborni zakon na način da je uvijek u vlasti”, kazao je Komšić.

Komentirao je i izjavu Dragana Čovića da Schmidt mora nametnuti odluku.

„Schmidt ne mora nametnuti, a hoće li vidjet ćemo. Nisam siguran da Schmidt sluša Čovića, ali prati stavove SAD i zvaničnog Zagreba“, kazao je Komšić.

Dodao je da su sastanci na Bledu Schmidta s Plenkovićem i Grlić-Radmanom grubo miješanje u unutrašnje odnose BiH.

„To je mimo svih diplomatskih protokola. Dakle, da Schmidt direktno sa vrhom susjedne države razgovara o temama koje su klasično unutrašnje pitanje, po meni je vrhunac licemjerja. Ali to je nešto na šta smo mi navikli i ‘oguglali’, a to da svako sebi daje pravo da interveniše u unutrašnje poslove BiH, a ovaj put kroz taj kanal koji se zove visoki predstavnik. Da je on privatno s njima razgovarao uredu, ali da se organizuje zvaničan sastanak u ovakvom osjetljivom trenutku sa tako osjetljivom temom i da nakon sastanka izlaze i premijer i ministar susjedne države i javno kažu da traže da interveniše u unutrašnje stvari BiH to je neprimjereno u modernom svijetu u odnosu među državama.

Danas je Schmidt imao sastanak i sa Escobarom, ali je on očito mudriji od Plenkovića i Grlić-Radmana“, kazao je Komšić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije