Kosovo: Kurti postavio uslove za formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom

Podijelite:

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom kosovska strana može razmatrati pod nekoliko uslova, a jedan od njih je da mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, prenosi Anadolija.

Obraćajući se Skupštini Kosova, Kurti je rekao da pored toga što Asocijacija mora biti u skladu sa Ustavom, postoji još pet uslova.

Prema riječima Kurtija, drugi uslov je da Asocijacija ne može biti jednonacionalna i da “mora da se promijeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlaštenja, da služi isključivo saradnji između opština, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Treći uslov je da mora postojati reciprocitet prava gdje sva prava koja uživaju Srbi na Kosovu, moraju imati i Albanci u Srbiji.

“Generalno gledano, više je Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu”, rekao je Kurti.

Četvrti Kurtijev uslov za formiranje Zajednice je da se prije osnivanja “ugase nelegalne strukture Srbije na sjeveru i preda svo nelegalno oružje”.

“Asocijacija može biti dio konačnog sporazuma tek nakon što se sprovede međusobno priznavanje”, rekao je Kurti, navodeći peti uslov.

On je kao zadnji uslov naveo da “predsjednik Srbije treba da povuče pisma upućena pet državama članicama EU-a da ne prihvate zahtjev Kosova za članstvo u EU-u”.

Asocijacija opština sa srpskom većinom je dogovorena je sporazumom potpisanim 2013. godine, u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije.

Kurti je naglasio da na svim do sada organizovanim sastancima sa posrednikom Evropske unije i višim savjetnicima zemalja partnera i prijateljima KVINTE, kontinuirano je isticao posvećenost da se što pre postigne konačan dogovor oko francusko-njemačkog prijedloga ili bolje rečeno prijedloga Evropske unije uz podršku Francuske i Njemačke, predstavljenog 9. septembra 2022. godine.

Kako naglašava ovaj prijedlog vidi kao dobru osnovu za dalje razgovore i zainteresovan je da radi što intenzivnije da isti bude finalizovan i potpisan od obje strana i zatražio od ureda visokog predstavnika EU g. Josep Borrell, da pozovem na redovne i česte sastanke što je prije moguće kako bi mogli napredovati ka finalizaciji sporazuma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije