Kosovo u Vijeću Evrope – Predsjednica Osmani se zahvalila saveznicima i svima koji su podržali zahtjev Kosova

Podijelite:

Komitet ministara Vijeća Evrope (Council of Europe) odlučio je danas na vanrednoj sjednici da zahtjev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju proslijedi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije. Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

U odluci, objavljenoj na sajtu Vijeća Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dve strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je danas posle odluke Komiteta ministara Vijeća Evrope (SE) o podršci zahtjevu Kosova za prijem u VE izjavila da to predstavlja ne samo dobar dan za ljudska prava i demokratiju na Kosovu, već i važan trenutak za cijelu Evropu.

“Ovo je korak napred za Kosovo i njegove građane, ne samo u smislu međunarodne integracije naše zemlje, već prije svega za unapređenje položaja ljudskih prava, za sve naše građane, bez razlike”, stoji u tviter objavi predsjednice.

Zahvaljujući svim međunarodnim saveznicima i svim zemljama koje su podržale zahtjev Kosova, Osmani je izrazila očekivanje da će se aplikacija Kosova što je pre moguće razmotri u Parlamentarnoj skupštini VE i o njoj odlučiti.

“Naše evroatlantske težnje su jasne i odlučnost naroda Kosova je jača nego ikad. Posljednjih godina Kosovo je napravilo izuzetan napredak, tako da je naše članstvo u Vijeću Evrope još jedan dokaz naše nepokolebljive posvećenosti vrijednostima koje ova institucija predstavlja. Sljedeći koraci su prilika za Evropu da pokaže svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava u svakoj zemlji, širom kontinenta”, kaže se u izjavi Osmani.

Parlamentarna skupština VE sutra u Strazburu počinje redovno proljetno zasjedanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije