Kosovski lideri: Kosovo i Albanija treba da budu glasniji i jednoglasniji

Komentari:12

Podijelite:

Predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Ajbin Kurti su večeras na prijemu povodom Dana albanske zastave – 28. novembra, poručili da Kosovo i Albanija imaju razloga i moraju da budu “glasniji i jednoglasniji”.

Osmani je na prijemu koji je priredila Ambasada Albanije na Kosovu, ukazala na znača tog praznika za Albance.

“Danas smo bliži nego ikad, danas smo integrisaniji i sutra ćemo biti zajedno sa velikom evropskom porodicom…”, rekala je Osmani.

Kazala je da taj praznik “ima našu izdržljivost, odlučnost i duh za slobodu i nezavisnost” i to, kako je dodala, “ne samo Albanije, već istovremeno i Kosova”.

“Pod ovom zastavom su i naša braća u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Preševu i Bujanovcu i dijaspori. Ovo je naša istorija, to smo mi, među najstarijima”, rekla je Osmani.

Kurti je u govoru tražio da Kosovo i Albanija budu glasniji, a istovremeno i jednoglasniji.

Ocenio je da će, ako Kosovo postigne cilj članstva u NATO-u i EU, “Albanci biti još više integrisani u vrednosti zapadne demokratije”.

“Mi verujemo u te vrednosti, pa iz tih razloga moramo biti glasniji i jednoglasniji. Svakog 28. novembra moramo da izmerimo kvalitet i snagu ovog glasa”, rekao je Kurti.

Ambasador Albanije na Kosovu, Ćemalj Mindjozi, rekao je da njegova zemlja i Kosovo treba da budu ponosni na međunarodne saveznike koje imaju.

Kazao je da su “Kosovo i Albanija dve zemlje ne samo sa zajedničkom istorijom, već i zajedničkom evropskom budućnošću”.

“Svakog 28. novembra mi Albanci moramo da se osvrnemo na svoju istoriju… Danas Albanija i Kosovo nisu sami, moramo biti ponosni na saveznike koje imamo pored sebe”, rekao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije