Kosovski ministar Svećla: Srbija prekršila dogovor o registarskim tablicama

Podijelite:

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećla (Xhelal Svecla) izjavio je da je Srbija prekršila sporazum iz Brisela o prestanku izdavanja novih registarskih tablica sa simbolima kosovskih gradova, prenosi Anadolija.

Svećla je naveo da je Granična policija Kosova evidentirala na više graničnih prelaza automobile sa nelegalnim registarskim oznakama „KM“, preregistrovane u decembru 2022. godine.

“Na osnovu sporazuma između Republike Kosovo i Srbije u Briselu u novembru 2022. godine, Srbija je pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Srbija je, na osnovu slučajeva prikazanih na našim graničnim prelazima, u potpunosti prekršila ovaj sporazum”, napisao je Svećla na Facebooku.

Prema njegovim riječima, u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i dogovorom postignutim u Briselu, Kosovska policija nije dozvolila ulazak ovih vozila na teritoriju Republike Kosovo, niti će im biti dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova.

Ministar Svećla je pozvao sve građane, vlasnike automobila sa nelegalnim registarskim tablicama da preregistruju svoja vozila na zvanične registarske tablice Republike Kosovo (RKS).

Prema dogovoru koji je 23. novembra postignut u Briselu, Srbija se obavezala da prestane da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo da obustavlja dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Tim dogovorom, koji je postignut uz veliki pritisak međunarodnih faktora, pervenstveno SAD-a i EU-a, kako bi se izbjegla eskalacija situacije na severu Kosova, kosovska vlast je pristala da na neodređeno odloži odluku o sankcioniranju građana koji posjeduju vozila sa starim tablicama koje je izdala Srbija.

Odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa starim srpskim tablicama na “RKS” tablice bila je razlog što su početkom novembra prošle godine predstavnici Srpske liste napustili kosovske institucije na centralnom nivou i u četiri opštine na severu Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, uključujući policiju i pravosuđe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije