Kostreš: Vojvodina je naš način života i ne damo da nam ga oduzmu

Podijelite:

„Obilježavanje trideset treće godišnjice od osnivanja političke partije u Vojvodini i Srbiji uopšte nije zanemariv jubilej, s obzirom na to u kakvim okolnostima postojimo i radimo“, rekao je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozdravljajući prisutne zvanice.

On je naglasio da je Liga u ovom periodu promijenila četiri države, sa nadom da idemo ka petoj – Evropskoj uniji, te da u historiji rada je bilo uspona i padova, lijepih i manje lijepih trenutaka ali kroz sve ove godine jedno je sigurno – Liga je stranka koja se zalaže za jaku, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu.

„Vojvodina nije samo geografski pojam, nije sjeverna srpska pokrajina ni delvidek već je to prostor u kome žive dobri, pošteni i vrijedni ljudi“, kazao je on i istakao da je Vojvodina  sinonim za uređenost, rad i zajednički suživot 27 nacija i još toliko zavičaja.

Kostreš je naveo da Vojvodina ima svoja prirodna bogatstva, plodne zemlje kao Holandija, Belgija i Luksemburg zajedno, naftu i gas čije su zalihe bile dovoljne da pokriju potrebe industrije kada je ona bila najrazvijenija, vrijedne ljude, sela i gradove koje uvek možete prepoznati jer se pored srednjeevropske arhitekture u njima vidi i raznolikost koja je svojstvena Vojvodini.  

„Svako ko je došao u Vojvodinu doneo je sa sobom svoje specifičnosti u kulturi, jeziku, običajima, tradiciji. Naše razlike su naša snaga jer svako ko je u Vojvodinu došao sa sobom je doneo ono najbolje, a Vojvodina nas je ujedinila, uklopila i pripitomila“ rekao je on.

Vojvođanski način života se u posljednjoj deceniji dovodi u pitanje. Opasnost za Vojvodinu predstavlja konstantno smanjenje broja stanovnika, mjesta ostaju bez mladih a samim tim i budućnosti. Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu.

„Kada bi se Vojvodina razvijala kako treba i kako ima potencijala, ljudi ne bi odlazili iz nje. Danas je prosječna zarada u Beogradu čak za 20.000 dinara veća od prosječne plate u Vojvodini. Nismo zaboravili kako se živjelo za vreme pune autonomije Vojvodine. Tada su naše plate i penzije bile i do 30% veće od onih u Beogradu i centralnoj Srbiji. Vojvodina je nekada bila jaka“, rekao je Bojan Kostreš.

On je dodao da sistem, u kome Vojvođani daju, stvaraju i doprinose, a sedam posto im se vraća, što je malo ili skoro ništa – nije održiv.

Kostreš rešenje vidi u decentralizaciji poreskog sistema, koji će omogućiti da se ono što se u Vojvodini stvori, u Vojvodinu i uloži. Da Vojvođani sami određuju gde se ulaže njihov novac, a ne da to radi neki činovnik u Beogradu koji nikad nije bio u Kovačici, Kikindi, Rumi ili Aradcu.

On smatra da Vojvođani najbolje znaju šta im treba zato što žive u Vojvodini. Po njemu, Vojvodina treba da bude mjesto prosperiteta i razvoja, regija u kojoj ima mjesta za sve i u kojoj su svi ravnopravni i navodi da Vojvođani nikada neće odustati od prava na jednake šanse.

„Samo mi, Vojvođani i Vojvođanke svih vjera nacija i zavičaja sa svojom mirnom naravi ali i s jasnim stavovima, vreijdnoćom i odlučnošću kakva nam je svojstvena, možemo zajedno da pokrenemo Vojvodinu“, naglasio je.

Kostreš je na kraju okupljenima prenio poruku da je Liga partija koju vodi prepoznatljiv glas Vojvodine, prava i jedina autohtona vojvođanska stranka, koja je okupljala trideset i tri godine sve one koji vjeruju u demokratiju, ljudskost i toleranciju.

„Mi smo stranka Vojvođana čiji program stane u pet reči – razvijena, jaka, bogata i multikulturalna Vojvodina“, – zaključio je Kostreš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije