Kraj malinarstva u Sandžaku? – Prilog Forum TV

Podijelite:

Iako je za kilogram sveže maline u pojedinim trgovinama potrebno i do hiljadu dinara, proizvođači su dobijali najviše 220 dinara za najkvalitetnije sorte. U našem kraju vilamet je plaćan 200 dinara. Računica je više nego jasna i ukazuje da je crveno zlato izgubilo sjaj, a nakon prošlogodišnje rekordne cijene, malinari još uvek ne znaju šta ih je snašlo.

Jedan od najvećih proizvođača maline u prijepolјskom kraju Milivoje Ćirović polovinom aprila gostujući u emisiji Forum TV Foruma, na pitanje koja bi otkupna cijena maline za predstojeću sezonu bila zadovoljavajuća, kaže:

Ja mislim da bi realna cijena trebalo da bude 400 dinara.

Nažalost, cijena koju su ponudili hladnjačari duplo je manja. Malinari su na koljenima.

Nisam sreo vesela čoveka iz branše maline. To je sve ljuto, katastrofa. Nema više da sjednemo pa da popričamo kao ljudi – primjećuje Ćirović.

Nije Milivoje ni obrao svu malinu, nije imao računa. Od dve parcele pod zasadima predao je oko 3 tone maline.

Nešto sam naplatio, ali mislim da će to biti sve, da se cijena neće povećavati. Svi se nadaju, ali ja čisto sumnjam da će biti 300 dinara. Radio sam džabe godinu dana, ništa zaradio nisam, ni za kiselu vodu. Hajde što je ova godina loša, nego nismo sigurni ni šta ćemo dogodine da radimo.

Dugogodišnji malinar nije optimističan, iako je već bio svjedok nekoliko prelomnih sezona, kada je opstanak malinarstva bio doveden u pitanje.

Ko može familijarno da radi, pa nešto može i da ostane. A inače ako se plaćaju dnevnice sa ovom cijenom nema ništa. Kosi sve, zasadi kukuruz i bježi u inostranstvo preko granice, da nas više ne zamajavaju, barem ove mlade, a mi stari – u kuću – kaže Milivoje.

Kako je moguće da je cijena kilograma maline u marketima skoro pet puta skuplja od otkupne cijene, Milivoje komentariše:

Ništa ne znam da vam objasnim, mafija tu neka radi. Običan seljak strada, bori se, muči se, trči, radi…i na kraju ništa. Niko da nas nasavjetuju šta da radimo, da li da radimo ili ne radimo. Ako ideš u ponor jednu, drugu, treću godinu… onda šta si uradio. Kupiš konopac od tih para, ništa više.

Procjenjuje se da je prethodne godine u opštini Prijepolјe sa oko 250 hektara zasada ubrano oko 2.500 tona maline i primjetno je da prinos iz godine u godinu opada. Što se tiče cijene, prethodne godine kilogram maline je dostigao rekordnih 510 dinara, dok je 2021. godine otkupna cijena bila 420 dinara.

Najpribližnija ovogodišnjoj cijeni bila je ona iz 2020. godine, kada se kilogram maline otkuplјivao za oko 220 dinara. Međutim, malinari kažu da su od tada troškovi proizvodnje skoro duplirani.

Izvor: Forum TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije