Kulturna historija jeste nacionalni interes jedne zajednice

Podijelite:

Seminar pod naslovom „Kulturna historija Bošnjaka u nastavi na bosanskom jeziku“ održan je danas Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) u organizaciji Centra za unapređenja obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ i Vijeća.

Seminar je organizovan za nastavnike historije u osnovnim i srednjim školama, te za nastavnike bosanskog jezika i književnosti, likovne i muzičke kulture i sve one koji su zainteresirani za ovu temu.

„Kulturna historija obuhvata sve ono što je nacionalno i interes je jedne zajednice, te potpada pod nasljeđe, tradiciju i provlači se kroz kompletan obrazovni sistem, tako da najznačajnija mjesta kulturne historije pripadaju predmetima od nacionalnog interesa i oni se tu dodiruju“, rekao je za Behar TV prof. dr. Sead Šemsović, realizator seminara i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kulturna historija, ističe prof. Šemsović, jeste jedna od najznačajnijih disciplina i zbog nje i postoji formulacija predmeti od nacionalnog interesa u obrazovnom sistemu na bosanskom jeziku.

„Ozbiljan nastavnik koji se bavi međupredmetnom kompetencijom vrlo lahko će da veže sve lekcije iz različitih predmeta i da kreira zanimljiv sadržaj koji bi bio koristan učenicima i u konačnici kako bi zajednica imala najozbiljniju korist od obrazovanja na bosanskom jeziku, zaključio je prof. Šemsović.

Bošnjačko nacionalno vijeće tradicionalno organizuje ovakve seminare za nastavnike koji su u nastavi na bosanskom jeziku i prioritet je da se na njima obrade teme sa kojima se nastavnici tokom svog studiranja nisu susretali, naglasio je Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora BNV obraćajući se nastavnicima u ime domaćina.

„Da bi smo historiju svoga naroda ali i područja na kojem živimo sagledali što bolje, da bi je iz današnjeg vremena posmatrali na ispravan način, kao BNV donijeli smo odluku da što češće organizujemo ovakve seminare za nastavnike i historije, ali i likovne i muzičke kulture“, ukazao je okupljenim nastavnicima Baćićanin.

Iz BNV kažu da su ovakvi seminari i radionice postale kontinuitet rada i da će ubuduće na sugestije nastavnika obraditi teme za koje se smatra da su važne za unapređenje procesa nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije