Kurti: Bili smo konstruktivni i dali prijedloge, Srbija je došla sa uslovljavanjem

Foto: psc fb/VideoKTV

Podijelite:

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Evropske unije, predložio sporednu mapu puta za sprovođenje Briselskog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa za implementaciju od 18. marta.

Kurti je novinarima nakon rekao i da je na posrednicima da pokažu kako je moguće da Kosovo da tri predloga, a Beograd nijedan.

„Nema predloga iz Beograda, postoji dokument kojim uslovljavaju. Ne može biti kompromisa između uslova i predloga. Konačno, danas je samo Kosovo donijelo pisani dokument sa konkretnim prijedlogom. Evropska unija je tu da osigura da prijedlozi stranaka budu u duhu i formi EU. Oni ne daju prijedloge, vode računa da prijedlozi stranaka budu takvi da ne prelaze evropske okvire. Srpska strana nije donijela predlog”, rekao je Kurti u izjavi nakon sastanka.

Prema rečima premijera Kosova, Ohridski sporazum između Kosova i Srbije ima de facto priznanje.

„Na ovom sastanku na visokom nivou predložio sam plan puta za implementaciju Briselskog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa za implementaciju od 18. marta. Ovaj prijedlog sadrži je jasan slijed kako treba da izgledaju koraci za implementaciju osnovnog sporazuma oko kojeg smo se dogovorili” – rekao je Kurti po završetku sastanka pred novinarima.

Kurti je rekao da sastanak nije imao rezultata jer srpska strana nije imala nikakav prijedlog, te je pokušala da predstavi dokument star najmanje šest mjeseci, kao uslov Srbije da se najprije primjeni dio sporazuma vezan za Asocijaciju opština sa srpskom većinom, a potom i druge sporazume.

„Kada sam na ovom sastanku tražio da vidim prijedlog koji je Srbija dala, jer su mi rekli da postoji, posrednici nisu mogli da ga pokažu. Tek po završetku sastanka dat mi je dokument od dvije stranice, na engleskom i na srpskom na ćirilici, koji predstavlja dokument star najmanje šest mjeseci sa uslovima Srbije da se najprije sprovede dio vezan za asocijaciju opština da bi konačno nakon toga prešli na primjenu osnovnog sporazuma“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer navodi da postoji 39 sporazuma i da nije moguće, od 39 sporazuma, “odabrati samo jedan i postaviti ga kao kola ispred konja”.

„Morao sam da im saopštim da nismo u aprilu 2013. godine kada su u prostoriji bili baronica Ešton, njen savjetnik Robert Kuper i tadašnji premijeri Hašim Tači i Ivica Dacić. To nije sporazum iz 2013. godine. Jasno stoji, član 10. osnovnog sporazuma, kaže da se moraju primjenjivati ​​svi postignuti sporazumi u dijalogu u Briselu, koji su obavezni i važeći. Ima ih ukupno 39. Ali nije moguće od 39 sporazuma, izabrati samo jedan i staviti ga kao kola ispred konja. Da postane i suština i preduslov. Dakle, nisam prihvatio takav uslov“,  rekao je premijer Kurti pred novinarima.

Također, premijer Kurti je kazao da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prihvatio takav uslov Srbije, i tim činom “prekršio svoju funkciju fasilitatora”, naglašavajući da on to ne može prihvatiti.

„Žalosno je što je evropski izaslanik Lajčak prihvatio takav uslov Srbije i na taj način potkopao njegovu funkciju fasilitatora i posrednika, i ako sam rekao da ne bih mogao da prihvatim jednu takvu stvar, narušavanjem Kosova, čiji premijer jesam”, podvukao je on.

Kurti je rekao da već imaju u rukama dokument koji predstavlja uslovljavanje Srbije i da on, kao učesnik u pregovorima, nije znao da takav „prijedlog“ postoji.

Kazao je da je žalosno što “kada sam konstruktivan i dajem prijedloge, to izaziva neku vrstu nervoze u prostoriji i otežava dijalog”.

„I ovaj drugi dokument koji je stariji od 6 mjeseci, koji predstavlja dokument uslovljavanja Srbije, koji sada imamo u rukama, mi nismo znali da postoji takav dokument. To se ne može nazvati prijedlogom, jer kada pročitate sadržaj shvatit ćete da je to uslov. U međuvremenu, dali smo prijedlog i šteta je što upravo kada sam ja konstruktivan i dajem prijedloge, u prostoriji se stvara neka nervoza i dijalog postaje težak”, objasnio je premijer Kurti.

Premijer Kurti je na njegovom zvaničnom profilu na platformi X objavio detaljni plan implementacije osnovnog sporazuma koji je predložio danas u Briselu i naglasio da je to bio jedini prijedlog danas u Briselu.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU), sa posrednicima u dijalogu, diplomatama Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a teme razgovora bila je su primjena Sporazuma na putu normalizacije, kao i aktuelna pitanja.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije