Kurti: Lajčak sinhronizovan sa Srbijom na sastanku 14. septembra

Podijelite:

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je na sastanku 14. septembra otišao sa konkretnim prijedlogom.

Prema njegovim riječima, kosovski prijedlog je bio zasnovan na principu inkluzivnosti, što znači da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije mape puta, iako princip inkluzivnosti nije neuobičajen u planovima implementacije međunarodnih sporazuma.

Kurti je rekao da je na sastanku 14. septembra u Briselu došlo do koordinacije i sinhronizacije stavova između visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borela, emisara za dijalog Miroslava Lajčaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U aneksu je u tri posebne klauzule određeno da se svaki član osnovnog sporazuma se mora implementirati, kao i da strane ni u jednom članu ne smiju izražavati opstrukcije. Na prvom bilateralnom sastanku sa Borelom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na proces pregovora o statutu definisanom članom 7. osnovnog sporazuma u odnosu na član 10. Postalo je jasno da se takav korak ne može preduzeti bez potpunog dogovora o planu implementacije u svim njegovim pojedinostima. Tim pre što Vučić već neko vrijeme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Kosovom i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, on je obavjestio Borela i Lajčaka da bi prvi korak trebalo da bude dogovor o nizu, svim pojedinostima, koji podrazumeva potpisivanje osnovnog sporazuma.

Kurti je dodao da na prvom sastanku nisu postigli nikakav minimum dogovora, jer je, prema njegovim riječima, „stav gospodina Borela i gospodina Lajčaka bio da redosljed implementacije sporazuma treba da se uradi na takav način da bi to bilo prihvatljivo čak i za Srbiju, koja je željela Asocijaciju opština sa srpskom većinom kao prioritet i uklanjanje članova međusobnog priznavanja”.

Pojasnio je da je na trilateralnom sastanku “bio izložen scenariju koji je Lajčak davno osmislio”.

On je rekao da su nakon predlaganja plana redosljeda koji je izradila Republika Kosovo predsjednik Srbije i Miroslav Lajčak reagovali sa na identičan način i sa istim koordinisanim zanemarivanjem.

Obojica su, prema njegovim riječima, kazali da je ovaj plan veoma nerealan.

„Nisam ništa izmislio niti dodao u plan. Nakon što su me Vučić i Lajčak sinohrono odbili, postavio sam im osnovno pitanje: „Pošto odbijate moj prijedlog, recite mi da li je Srbija ikada dala prijedlog bilo kakvog plana redosljeda“? Lajčak je rekao da, sa punim uvjerenjem, da je rekla i Srbija. Tražio sam od njih neki dokument, ali mi ga nisu dali. Posle mnogo insistiranja, doneo mi je dokument za koji mi je rekao da je prijedlog Srbije za plan redosljeda”, rekao je on.

„Nakon završetka sastanaka i nakon mog pojavljivanja u medijima, posrednik u dijalogu je objavio dokument sa redosljedom za koji je rekao da je Vučići prihvatio, a Kurti odbio. Ovakva informacija je neistinita… Takav Lajčakov dokument je 19. jula odbacio zamjenik premijera Bislimi. Čemu ovakve informacije iz Lajčakove kancelarije… 14. septembra došlo je do jasnog pozicioniranja posrednika protiv Kosova uopšte, i protiv sporazuma uopšte… Ili ćemo u potpunosti sprovesti osnovni sporazum ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi. Ova ovakva logika je mrtva“, upozorio je Kurti.

Premijer Kosova je dodao da Srbija i posrednici EU imaju jasan stav protiv Kosova uopšte, a posebno protiv Osnovnog sporazuma.

“Otišli su predaleko, ili će u potpunosti implementirati Osnovni sporazum, ili ne mogu da sprovode samo ono što Srbija želi. Logika ovakvog razmišljanja nije prihvatljiva i neće ići dalje”, izjavio je Kurti.

Prema Kurtijevim riječima, u sveobuhvatni plan su uvrštena i upozorenja predsjednika Aleksandra Vučića, a dodao je da se u Lajčakovom kabinetu stvaraju informativne gluposti.

“Nisam prihvatio takav scenario jer za mene dogovor postoji i niko ga ne može poništiti. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, dodao je on.

Kurti: Treba ukloniti mjere, postoji način da se održe izbori na sjeveru

Premijer Albin Kurti izjavio je da mere koje je Evropska unija uvela protiv Kosova treba ukinuti, jer je, prema njegovim rečima, došlo do proširenja situacije na sjeveru u znatnoj meri.

Prema Kurtijevim riječima, već dva mjeseca na severu Kosova nema incidenata niti nasilnih protesta, u te u tom slučaju, prema njegovim rečima, Kosovo treba da vodi računa o mogućnosti ponovne eskalacije.

“Deeskalacija je u znatnoj mjeri izvršena, nije bilo incidenata niti nasilnih protesta 2 mjeseca. Adresa za ponovnu eskalaciju nije u Prištini, već u Beogradu i u hotelu Kopaonik… Deeskalacija bi trebalo da bude dovoljna da se preispita ukidanje mjera”, rekao je on.

Kurti je naglasio da postoji jasan put za održavanje prijevremenih izbora u četiri opštine na sjeveru.

“Napravili smo put kojim se treba ići kako bismo u četiri opštine imali prijevremene izbore. Dodajte tu i smanjenje policije dva puta na 25 posto, mjere nemaju razloga da budu”, rekao je on.

Premijer Kurti je rekao da je 15. septembra poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington.

„Imam potvrdu iz Pariza i Berlina da su prihvaćeni. Ovde nije u pitanju EU-SAD, mi imamo posla sa evropskim izaslanikom koji je deformisao proces…. Ovu deformaciju procesa implementacije prati i nepravda koja je, po mom mišljenju, suštinska. Svaki put kada dođe do kršenja dogovora, sudija treba da dune. Šta znači da se dogovorimo oko teksta, a onda izjavama prekršimo dogovor, a arbitar ne reaguje”, rekao je on.

____________________________________

Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika, Izvor: Koha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije