Kurti: Nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao ja

Želim da pomognem opštinama, ali ne formiranjem nove Republike Srpske
Foto: Vlada Republike Kosovo

Podijelite:

Predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti je u intervjuu za holandski list „Trouw“ izjavio da je Evropska unija za Kosovo najvažniji politički projekat i historijski proces slobode i prosperiteta od Drugog svetskog rata, navodeći da nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao on, prenio je danas Kossev.

„Evropska unija mora biti zaštićena i mi želimo da doprinesemo tome“, rekao je Kurti, prenosi Klankosova.tv.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da iako Srbi čine samo četiri odsto stanovništva Kosova, njihov jezik je službeni jezik na cijelom Kosovu i na svim nivoima vlasti, imaju 10 rezervisanih mjesta u parlamentu i koriste mogućnosti koje imaju.

„Umjesto toga, oni žele Zajednicu opština sa izvršnom vlašću. Ovo ovlašćenje bi onda trebalo da bude uklonjeno iz opština ili nacionalne vlade. To po Ustavu nije moguće. A žele i da ta Zajednica ima predsjednika. Želim da pomognem opštinama, ali ne formiranjem nove Republike Srpske“, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je premijer Kosova koji govori srpski „više od svih svojih prethodnika zajedno“.

„Opštine sa srpskom većinom dobijaju 62 odsto više budžeta po stanovniku od ostalih. Ne znam šta drugo da radim. Nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao ja. Ali velika većina ovih sastanaka se odvija u tajnosti, na njihov zahtjev, jer inače bi ih Beograd odmah napao“, naveo je Kurti.

On je rekao da mu je žao i da se izvinjava zbog toga što još nije u stanju da zaštiti sve kosovske Srbe od „uznemiravanja iz Beograda“.

Govoreći o problemima sa kojima se Kosovo suočava na putu ka članstvu u EU, Kurti je naveo napad prošlog septembra u Banjskoj i da je zaplenjena više od pet miliona evra vrijedna vojna oprema i municije.

„Naravno, nemoguće je da obični građani snose odgovornost za ovo. Ovo je bila država Srbija, koristeći paravojnu grupu koju je vodio zločinac. (Milana) Radoičića ovdje poznajemo dugo, bavi se prijetnjama, švercom i iznudama, između ostalog. Zločinačke organizacije koriste političku poziciju Srbije kao paravan za svoje zločine“, rekao je Kurti.

Upitan da li bi Srbija ušla u rat za okupaciju Kosova, on je rekao da je siguran, da NATO nije tu, da bi Srbija ponovo pokušala da izvrši invaziju, dodavši da Srbija ima 48 vojnih baza oko granice sa Kosovom i da odatle ponekad uđu na neko vreme na Kosovo.

„Ono što me čini optimistom u pogledu budućnosti je to što u našem regionu više ne postoji ona vrsta nacionalizma među ljudima koja pokreće ratnu mašinu diktatora“, rekao je Kurti i istakao da je u Beogradu potreban hrabar demokratski lider koji se distancira od Miloševića i Putina, a da se do tada boji da normalizacije ne može biti.

Kurti je rekao da Kosovo ne sprovodi propagandu, za razliku od Srbije.

„Srbija, kao najveća država, ima velike resurse za propagandu, koje mi nemamo. Često se više ne može čuti istina o Kosovu kroz laži Srbije. Mi se ne bavimo propagandom“.

On je rekao da u EU postoje dvije vrste diplomata koje dominiraju u definisanju odnosa sa Srbijom – prvi su stidljivi, u strahu da bi Srbija mogla da uvuče Rusiju u još jedan krug balkanskih ratova i zato više vole zadovoljstvo nego konfrontaciju, a drugi tip razmišlja na utopijski način i smatra da Srbija sa Aleksandrom Vučićem može da uđe u zapadni tabor.

„Bez demokratizacije ovo je nemoguća misija“, rekao je Kurti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije