Kurti: Policija Kosova garantuje sigurnost za sve građane i zajednice bez razlike

Podijelite:

Na sastanku premijera Republike Kosovo Albina Kurtija i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Nicholasa Abbotta, koji je održan danas u kabinetu premijera, centralna tema razgovora bio je teroristički napad 24. septembra na Kosovska policija, od koje je poginuo na dužnosti, narednik policije, sada heroj Kosova, Afrim Bunjaku, trenutna bezbednosna situacija i koraci napred.

On je rekao da je na Kosovu u nedelju narušen državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna sigurnost, saopštili su iz kabineta premijera Kurtija nakon sastanka.

Premijer Kurti informisao je ambasadora Abbotta o najnovijim akcijama sigurnosnih institucija, kao i o njihovoj posjećenosti garantovanju teritorijalnog integriteta, sigurnosti, zakonitosti i ustavnosti.

Izloženo oružje pokazuje da je u pitanju bio scenario za još mnogo ubistava i krvoprolića na Kosovu, scenario koji je, na sreću, spriječen zahvaljujući profesionalizmu kosovske policije. Policija garantuje sigurnost za sve građane Kosova, za sve zajednice, bez razlike, rekao je premijer.

Opisujući grupu napadača, rekao je da se radi o obučenim borbenim profesionalcima, dobro opremljenim kugama, kopljima i snajperistima, koji nisu ni krijumčarske bande ni naoružani građani. Prema preliminarnim informacijama, on je dodao da se čini da su većina njih bili pripadnici takozvane “Civilne odbrane” ili “Severne brigade” koju je Vlada Republike Kosovo pre skoro tri meseca proglasila terorističkom organizacijom.

Izražavajući zahvalnost na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva, Kurti je rekao da je granična linija sa Srbijom veoma duga, na sjeveru i da je teren planinski, te je neophodno pojačati lokalnu i međunarodnu saradnju na očuvanju, zaštiti. i kontrolu granice.

Ambasador Abot je izrazio saučešće porodici, kolegama preminulog Bunjakua i svim građanima Kosova i osudio zločinački i teroristički napad 24. septembra. On je pohvalio upravljanje situacijom od strane Vlade Kosova, Policije Kosova i svih drugih državnih institucija na iskazanom profesionalizmu i opreznosti, stoji u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije