Kurti potvrdio oslobađanje policajaca: Srpska agresija mora da odgovara

Podijelite:

Oslobođena su trojica kosovskih policajaca koje su srpske snage uhapsile 14. juna u pograničnom području na severu Kosova, prenosi Anadolija.

Prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Fatmir Haxholli potvrdio je na Facebooku rečima “konačno” i fotografijom na kojoj je on sa trojicom kosovskih policajaca.

Predhodno je najavio da Rifat Zeka, Beqir Sefa i Mustafa Shemi danas izlaze pred Sud u Kraljevu, koji im je predhodno bio odredio 30 dana pritvora.

Premijer Kosova Albin Kurti je na Twiteru takođe potvrdio da tri kosovska policajca oslobođena.

“Iako smo radosni što se vraćaju svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena. Srpska agresija mora da odgovara”, napisao je Kurti.

Vlada Kosova je tvrdila da su kosovski policajci oteti dok su bili na dužnosti patroliranja uz granicu na severu Kosova, dok je zvanični Beograd tvrdio da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

SAD I EU tražile su hitno i bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca.

Trojica policajaca koji su sredinom ovog meseca kidnapovani od strane srpskih oružanih snaga kako navode zvaničnici Kosova, oslobođeni su, javljaju mediji u Prištini. Advokat uhapšenih je isto potvrdio, a oglasio se i Viši sud u Kraljevu.

„Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donijelo rješenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor“, naveo je Viši sud u Kraljevu.

Podsjetimo, u poslednjem obraćanju, predsjednik Srbije Vučić kazao je juče, da ne vjeruje da ovi policajci mogu da budu pušteni bez optužnog akta, ali da on ne zna hoće li ili neće biti pušteni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije