Kurti pozvao kosovske Srbe da od 1. septembra legalizuju registarske tablice svojih vozila

Komentari:12

Podijelite:

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je da od 1. septembra u skladu sa postignutim dogovorom Kosovo neće izdavati ulazno-izlazna dokumenta za srpske lične karte, ako toga ne bude ni sa srpske strane te da će Kosovo nastaviti sa kampanjom…

Kosovo nastavlja sa kampanjom preregistracije vozila sa srpskim tablicama na “RKS” tablice do 31. oktobra, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti nakon sastanka sa opozicionim liderima, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je rekao da je informisao lidere opozicije o sastanku koji je u Briselu imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka sa liderima Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumirom Abdixhikuom i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramushom Haradinajem, premijer je rekao da smatra da pojačana saradnja daje nadu za još veću međusobnu komunikaciju Vlade i opozicije.

Istakao je da od 1. septembra u skladu sa postignutim dogovorom Kosovo neće izdavati ulazno-izlazna dokumenta za srpske lične karte, ako toga ne bude ni sa srpske strane. Premijer je kazao da će Kosovo nastaviti sa kampanjom preregistracije vozila sa srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova na “RKS” tablice do 31. oktobra.

„Što se tiče 1. septembra, nastavlja se kampanja za preregistraciju tablica, sa onih koje su ostale od Miloševićevog režima i Srbije i koje je nastavila svaka vlast, na one koje su legalne i legitimne Republike Kosovo, i tako će se nastaviti do 31. oktobra. Još jednom ohrabrujem celu srpsku zajednicu na Kosovu da iskoristi naš podsticaj da se preregistracija tablica izvrši bez plaćanja PDV-a, akcize i carine“, naglasio je Kurti.

Predsednik LDK-a Abdixhiku, koji smatra da je Kurtijev poziv za ovaj sastanak zakasneo, te da su više saznali od međunarodnih partnera nego od njega. Rekao je da je fragmentirani, delimični dijalog samo u interesu Srbije, a ne Kosova. On je naglasio da što se Kosovo više bavi tehničkim sporazumima, to duže ostaje u ovom procesu, podstičući status kvo i interese koji ne dolaze sa duhom koji želi da izgradi.

“Tražili smo od premijera da bude hrabriji, da ide u dijalog zajedno sa našim saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, da traži konačan sporazum, uz međusobno priznanje i poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta zemlje. LDK podržava takav sporazum bez razlike i svako odlaganje u ovom pravcu ne podržava“, naglasio je Abdixhiku, dodavši da LDK podržava reciprocitet sa Srbijom u svakoj akciji.

On je rekao da je zatražio od Kurtija da redovno izveštava Skupštinu pre i posle sastanaka u okviru dijaloga, kao i da objavljuje svaki dogovor postignut sa Srbijom, kao što je to ranije dok je bio u opoziciji zahtevao.

Predsednik AAK-a Haradinaj rekao je da oni ne žele ulogu u dijalogu, ali da neće oklevati da pomognu postizanju konačnog sporazuma sa obostranim priznavanjem.

„Po mom mišljenju, Kosovo ne treba da se fokusira na sporazume jedan po jedan, ne na Zajednicu opština sa srpskom većinom, već na pravno obavezujući sporazum za međusobno priznanje Kosova i Srbije, ali sveobuhvatno, sa prošlim i sadašnjim obavezama“, naglasio je Haradinaj.

On smatra i da u dijalog o konačnom sporazumu treba uključiti predsednika SAD-a Joea Bidena.

​​​​​​​Najveća opoziciona partija, Demokratska partija Kosova (PDK), takođe je bila pozvana na ovaj sastanak, ali je odbila da učestvuje. Lider PDK-a Memli Krasniqi rekao je da je otvoren i spreman za sastanak, tek kada proces dijaloga bude napredovao i bude konkretne diskusije o postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije