Kurti razgovarao sa Nehammerom: Dijalog Srbija i Kosova treba da proizvede punu normalizaciju odnosa

Foto: AA

Podijelite:

Premijera Kosova Albina Kurtija dočekao je u glavnom gradu Austrije, Beču, uz državnu ceremoniju kancelar Austrije Karl Nehammer nakon čega su održali bilateralni sastanak, prenosi Anadolija.

Kurti je izrazio zahvalnost za doprinos Austrije miru, sigurnost i razvoju Kosova i regiona, kao i za kontinuiranu podršku Kosovu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

“Austrija je blizak prijatelj i važan partner Kosova. Pomogla nam je u našim naporima za oslobođenje i mir, zajedno sa austrijskim vojnicima koji su godinama služili u misiji NATO-a na Kosovu, decenijama je podržavala Kosovo, posebno u obrazovnom sistemu“, rekao je kosovski premijer.

Razgovarano je o već odličnim bilateralnim odnosima dvije zemlje i mogućnostima njihovog daljeg rasta i jačanja u svim oblastima, sa akcentom na ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu.

Kurti je pozvao kancelara Nehamera da se pridruži jednoj od brojnih austrijskih privrednih delegacija koje će ove godine posjetiti Kosovo.

Istovremeno Kurti je informisao kancelara Nehammera o dosadašnjem radu Vlade Kosova u okviru programa reformi i agende integracije. On je kancelara obavjestio i o proaktivnom, konstruktivnom i kreativnom pristupu Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, istakavši da dijalog treba da proizvede dogovor za punu normalizaciju odnosa dve zemlje uz međusobno priznavanje u centru.

Razgovarano je i o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, te o opasnosti od malignog uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu preko različitih aktera.

Tokom jednodnevnog boravka u Austriji, Kurti će učestvovati i u diskusiji o temi “Zapadni Balkan: centralni deo trajnog mira u Evropi“, koju organizuju Diplomatska akademija iz Beča, Austrijski institut za evropsku sigurnost i politiku i ambasada Kosova u Austriji.

U ovoj zvaničnoj posjeti, zajedno sa Kurtijem je i ministar kulture, omladine i sporta Harjulla Ceku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije