Kurti: Vučića nervira demokratija, život Srba na Kosovu otežava Beograd

Foto: Aljbin Kurti (N1)

Podijelite:

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za zagrebački Večernji list da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nervira demokratija i da se Kosovo ne naoružava jer se boji Srbije, već je na oprezu zbog srpskih vojnih baza.

Prema Kurtijevim riječima, na „sjeveru Kosova imaju mirne i dobre dane kada god ne postoji naredba iz Beograda za nasilje“.

On je ocijenio da Srbi na Kosovu žive mnogo bolje nego Srbi u Srbiji, ali da „zločinci u Srbiji žive mnogo bolje nego na Kosovu“.

„Vidite da su Vučićevi protesti na Kosovu nasilni, a protesti protiv Vučića u Beogradu, to nisu“, dodao je Kurti.

On tvrdi da život Srba na Kosovu otežava Beograd koji im ne dopušta da se integrišu.

„Ljudi koji se ne integrišu ne žive baš najbolje, a oni koji se integrišu žive bolje. Beograd ne želi da oni žive bolje, on želi na neki način da hrani tenzije i potencijal za destabilizaciju“, smatra Kurti.

Kako je ukazao, da bi imali rješenje sa Srbijom potrebno je da se primjeni sporazum iz Brisela, a „za pomirenje je potrebno da se Srbija distancira i od Miloševića i Putina“.

Na pitanje da li Beograd želi podjelu Kosova, Kurti je odgovorio da sve ukazuje da ta ideja nije mrtva.

Kada je riječ o Zajednici opština sa srpskom većinom, on je „spreman da se srpska zajednica na Kosovu bolje organizuje da bi dobila što više kvalitetnih javnih usluga i da se poštuju sva njihova prava koja su dosta ekstenzivna po Ahtisarijevom planu, ali sve to mora da bude unutar Ustava Kosova“.

Kurti se, pri tome, pozvao i na pismo Federike Mogerini, svojevremeno poslato Isi Mustafi, u kojem piše da ta zajednica „ne može imati izvršnu vlast, ni predstavljati treći nivo vlasti“.

On tvrdi da ima i stav američke vlade da zajednica „treba da bude koordinacija postojećih kompetencija koje imaju opštine“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije