Lider Hezbollaha: Izrael će se vratiti u kameno doba u slučaju rata sa Libanom

Podijelite:

Vođa pokreta otpora Hezbollaha upozorio je Izrael da će u slučaju novog rata sa Libanom režim biti vraćen u kameno doba.

Sejid Hasan Nasrallah je u ponedjeljak dok je držao govor povodom 17. godišnjice poraza Izraela u 33-dnevnom ratu protiv Libana 2006. godine ovo izjavio misleći na nedavne primjedbe izraelskog ministra vojnih poslova da će režimske snage vratiti Liban u kameno doba u novom ratu.

„Glavna stvar je šta Liban i osovina otpora učiniti u slučaju takvog rata. Neprijateljske vođe i komandanti su toga itekako svjesni, ali se bave samo medijskim manevrima koji za nas nemaju nikakvu vrijednost. Poručujemo neprijateljskim zapovjednicima da ćete se, ako uđete u novi rat sa Libanom, vratiti i u kameno doba”, rekao je Nasrallah.

Nasralah je napomenuo da 17 godina nakon rata s Libanom “Izraelci nisu bili u stanju da ponovo izgrade narušenu sliku svoje vojske”.

“Izraelska vojska je trenutno u najgorem stanju u odnosu na prošlost i to je razlog zašto je izraelski neprijatelj prešao iz ofanzive u odbrambeni položaj”, rekao je lider Hezbolaha.

Nasrallah je dodao da osovina otpora trenutno ima prednost u svim oblastima, dok se Izrael krije iza zidova.

U ovom trenutku, rekao je lider Hezbolaha, otpor protiv Izraela jača kako u Libanu tako i širom okupiranih palestinskih teritorija, posebno na Zapadnoj obali, dok se uslovi u Izraelu pogoršavaju.

„Neprijatelj nije u stanju da izračuna broj projektila za precizne udare otpora, koji su u stanju da unište ključne infrastrukture Izraela“, rekao je Nasralah.

Napomenuo je da Hezbolahu treba samo nekoliko projektila preciznog udara kako bi napao sve aerodrome, zračne baze, elektrane i vode, glavne komunikacijske centre, infrastrukturu i rafinerije Izraela.

“Ako bi Izrael ušao u rat sa cijelom osovinom otpora, on bi zapravo prestao da postoji. Neprijateljski komandanti moraju znati da bi u slučaju rata sa osovinom otpora započeli igru ​​smrti. Ne plašimo se njihovih prijetnji. Liban posjeduje elemente moći koji mogu stvoriti odvraćanje od neprijatelja”, rekao je Nasrallah.

“Danas je neprijatelj mnogo slabiji od prošlosti, dok su otpor i njegova osovina postali mnogo moćniji od prošlosti”, rekao je lider Hezbolaha.

Zatim je upozorio Izrael na bilo kakvo zadiranje u prava libanonskog naroda i prirodne resurse zemlje, rekavši da će takvo zadiranje biti suočeno s poraznim odgovorom.

“Prava garancija za očuvanje prava Libana i njegovog naftnog bogatstva je da naša zemlja mora održati sve svoje elemente moći, na čelu sa otporom,” rekao je Nasrallah.

“Oni koji prate stanje u Izraelu od 33-dnevnog rata sada jasno vide da ovaj režim ide nizbrdo.”

Nasrallah je rekao da izraelske vlasti svake godine održavaju vojne manevre kako bi navodno ojačale svoj domaći front, ali su došle do zaključka da ovaj front nije spreman za rat.

“Karika koja nedostaje u izraelskom domaćem frontu je nepovjerenje u vojne komandante režima i političke vođe. Okupatori nisu spremni da se žrtvuju i prihvate posljedice rata. Od 33-dnevnog rata, slika nepobjedivosti izraelske vojske je razbijena, a režimska vojska je postala slaba i onesposobljena”, rekao je Nasrallah.

Ističući da će otpor vratiti sva granična područja Libana od Izraela i da će djelovati kao glavni zaštitni štit zemlje, Nasrallah je rekao: „Danas je neprijatelj mnogo slabiji od 2006. u političkom, vojnom, narodnom i mentalnom smislu, a osovina otpora je mnogo jači od tog vremena.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije