LSV: Brojni problemi u ostvarivanju prava na upotrebu maternjeg jezika

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je danas vlast da snažnije podrži ustavna i zakonska prava pripadnika nacionalnih zajednica na korišćenje maternjeg jezika.

Povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika, iz te stranke su saopštili da su u Srbiji prava na službenu upotrebu jezika, obrazovanje i informisanje kvalitetno propisana Ustavom i zakonima, ali da su brojni problemi u njihovom ostvarivanju.

“Duh višenacionalne i multikulturalne Vojvodine je već duže od tri decenije pod snažnim udarima nacionalističke politike”, ocjenjuju iz LSV-a, ističući da u Vojvodini ima sve manje škola u kojima se uči na jezicima nacionalnih zajednica.

LSV navodi da danas u Zrenjaninu, Somboru, Kikindi ili Temerinu “nema ni sekunde” programa na jezicima manjinskih zajednica, iako su samo u Zrenjaninu u službenoj upotrebi pored srpskog još tri jezika.

– U Srbiji u službenoj upotrebi 12 jezika manjina

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februara, da je pored srpskog, u Srbiji u službenoj upotrebi još 12 jezika nacionalnih manjina.

U 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi su albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki jezik, a u pojedinim naseljima i vlaški i romski, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja, i to na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku, istaknuto je u saopštenju.

Generalna skupština UNESKO proglasila je 1999. godine 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije