LSV: Ministarstvo krši zakone i onemogućava vijeća nacionalnih zajednica da nesmetano rade

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas zahtjev ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavu Žigmanovu da u najkraćem mogućem roku krene normalno finansiranje nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

Poručuju ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti.

„Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova“ stoji u saopštenju koje potpisuje Olena Papuga.

Napominju da uz sve ovo, u toku prošle godine, ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namijenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana.

„Ovakvo ponašanje Ministarstva, ali i kompletne vlasti, nedopustivo je i protivno Ustavu Srbije“, konstatuju u Ligi i očekuju hitnu reakciju nadležnog ministarstva!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije