LSV pita RTS: Da li je za prikazivanje filma Quo vadis, Aida potrebna Vučićeva dozvola

Komentari:12

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Radio-televizije Srbije (RTS) da, “bez optužbi i skretanja teme”, odgovori na pitanje da li je tačno da je bosanskohercegovačkoj rediteljki Jasmili Žbanić rečeno da je za prikazivanje njenog filma “Quo vadis, Aida” na RTS, potrebno odobrenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iz te stranke su ocjenila da je “u najvišem interesu” građana Srbije da film bude prikazan na RTS.

“Podsjećamo da je film Jasmile Žbanić proglašen za najbolji evropski film u 2021. godini i da je RTS do sada prikazivao laureate ove najznačajnije evropske nagrade za kinematografiju. Zbog toga očekujemo od rukovodstva RTS da na svom programu emituju jedan od najprestižnijih filmova snimljenih u toku prethodne godine”, naveo je u pisanoj izjavi portparol LSV Aleksandar Marton.

Dodao je da će, ukoliko se RTS ogluši o “apele društvenih činilaca” i ne emituje film “Quo vadis, Aida”, za LSV to biti “pouzdan znak da je Jasmila Žbanić bila u pravu i da se program ove medijske kuće uređuje u centrima političke moći u Srbiji, a ne u kabinetima njihovog direktora i urednika”.

“Jasmilu Žbanić je lako demantovati, ali ne širenjem buke i besa, već emitovanjem njenog filma – što je prvorazredni javni interes kome bi RTS morao da služi. Program RTS je finansiran od strane svih građana Srbije i trebalo bi da brani njihov i samo njihov, dakle – javni interes”, naveo je Marton.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije