LSV: Rešenje je u ubrzanju evropskog puta Srbije

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na dramatičan pad političkih prava i građanskih sloboda i smatra da je veoma loše što u našem društvu nije započela rasprava o katastrofalnom izvještaju neprofitne organizacije „Fridom haus“ koja je u svom godišnjem izvještaju konstatovala da se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u posljednjih deset godina zabilježen dramatičan pad sloboda, za minus 18 stepeni. Srbija je pozicionirana između Avganistana i Mjanmara.

Naglašavaju da je u izvještaju prošlogodišnji izborni proces bio narušen velikim izbornim prednostima koje je imala vladajuća stranka, a to uključuje ogromnu medijsku pristrasnost i zloupotrebu javnih resursa, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Izveštaji „Fridom hausa“ su iz godine u godinu sve negativniji i jasno ukazuju na negativne tendencije demokratskih procesa u Srbiji, te da demokratska, građanska i evropska Srbija moraju naći kvalitetan odgovor na ove loše tendencije.

Podsjećaju na to da se ovih dana se u javnosti pojavio i izvještaj Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Savjeta Evrope u kojem stoji nalaz da se Srbija nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zastrašivanja. Posljednja u nizu prijetnji novinarima stigla je na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine. U ovoj prijetnji posebno se targetiraju novinari Dinko Gruhonjić i Teofil Pančić.

Iz LSV zaključuju da Srbija mora prestati sa lutanjem na svom evropskom putu i tako olakšati procese modernizacije, te da je samo to garant podizanja i osnaživanja demokratskih standarda i sloboda u našem društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije