LSV: Srbija vodi skupu trku u naoružanju vojske, a ima četiri puta niži GDP od EU

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas vlasti u Srbiji da umjesto “trke u naoružavanju” započnu trku u povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika, stoji u saopštenju Lige koje je potpisao portparol ove stranke Aleksandar Marton.

Provladini mediji u Srbiji juče su prenijeli analizu jednog američkog specijalizovanog sajta za vojna pitanja da je Vojska Srbije 58. vojna sila u svetu, a prva u regionu.

“Taj podatak teško da može da utiče na kvalitet života građana Srbije, ali analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja kaže da je godišnji BDP po glavi stanovnika za 1.000 dolara niži od crnogorskog, za 3.000 dolara od bugarskog, a za 6.000 dolara od rumunskog – to svakako može”, naveo je Marton u saopštenju.

Dodao je da podaci MMF-a govore da građani Hrvatske imaju gotovo dvostruko veći BDP po glavi stanovnika od građana Srbije, Mađari 2,3 puta, Slovenci 3,3 puta veći, Italijani 3,6 puta veći, Austrijanci gotovo šest puta veći, a stanovnici Irske čak 11,5 puta veći.

“U prosjeku, Srbija ima četiri puta niži BDP od Evropske unije – 9.000 dolara u odnosu na 37.000 dolara”, precizirao je Marton i optužio provladine medije u Srbiji da veoma rijetko pominju ove brojeve, kako bi “prikrili lošu ekonomski poziciju naše zemlje”.

Iz Lige naglašavaju da ovi podaci jasno ukazuju na ekonomsko zaostajanje Srbije za zemljama regije, posebno onih koje su članice Evropske unije.

Prema njegovim rečima, umesto nepotrebnog i nimalo korisnog naoružavanja raketama i tenkovima, Srbiji je potrebna jasna proevropska politika koja će je uvesti u porodicu evropskih nacija i omogućiti njen brži ekonomski rast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije