Milatović: Biću istinski predsjednik svih građana Crne Gore

Foto: Miloš Vujović /AA

Podijelite:

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da će biti istinski predsjednik svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost, javlja Anadolija.

U govoru nakon inauguracije rekao je da osjeća čast i ponos što polaganjem zakletve pred poslanicima preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

Milatović je danas u Skupštini položio zakletvu čime je zvanično preuzeo funkciju predsjednika države.

„Smatram privilegijom i najvećom odgovornošću što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim“, rekao je Milatović.

Kako je kazao, da je mogao da bira rodio bi se u Crnoj Gori, na najljepšem parčetu zemlje protkanom viševijekovnom borbom za opstanak, na raskrsnici između istoka i zapada, sjevera i juga.

„Duboko svjestan odgovornosti koju mi je donijelo ogromno povjerenje na izborima, biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, nacionalne i vjerske pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva“, rekao je Milatović.

Istakao je da će eliminisanje podjela, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi i uspostavljanje održivog ekonomskog modela, zahtijevati punu posvećenost donosioca odluka i onih koji su dužni da te odluke izvršavaju.

„Podjele odvraćaju fokus sa tema koje su krucijalno važne. Nerijetko te podjele izazivane su i bivaju izazivane vještački, često sa namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećavanje ličnog bogatstva“, kazao je Milatović.

Naglasio je da je pomirena Crna Gora jedina prava Crna Gora.

Milatović je istakao da se nikada više ne smije dozvoliti da se bilo koji pojedinac u Crnoj Gori osjeti obespravljeno i da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu.

„Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu“, naglasio je Milatović.

Prema njegovim riječima, svojom reformskom agendom i pomirljivim tonom, biće kohezivni faktor u borbi za bolju Crnu Goru.

Milatović je kazao da je izgradnja demokratskih institucija zadatak je svih. Kako je kazao, spreman je da bude generator sveopšteg političkog i društvenog dijaloga, i stvaranja konsenzusa potrebnog za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja evropskog puta.

Milatović je naglasio da bez ekonomski nezavisnog građanina nema ni snažne demokratije.

„Dometi ekonomskih reformi uključujući i program Evropa sad promijenile su društveni ambijent, stavljajući ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe“, rekao je Milatović.

Kako je istakao, prvi put nakon mnogo godina je građanima vraćena nada u bolje sjutra.

„Zato u narednom periodu moraju raditi još posvećenije na kreiranju održivog ekonomskog modela, sa fokusom na realizaciji projekata i otvaranju novih radnih mjesta“, dodao je Milatović.

Kazao je i da u globalnom kontekstu, koji je determinisan napadom Rusije na Ukrajinu, ne smije biti odstupanja od pravca koji podrazumijeva Crnu Goru kao dio evroatlantske porodice.

„U civilizacijskoj ravni, za mene ne postoji dvojba oko toga gdje pripadamo, pripadamo Evropi koja je ujedinjena u njenoj različitosti“, rekao je Milatović i poručuo da će Crna Gora nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju njenih glavni vanjskopolitičkih opredjeljenja.

Milatović je naveo da je jedan dio ostvaren, jer je Crna Gora kredibilan član NATO-a, dokazujući se kao pouzdan partner.

„Na tom putu će Crna Gora ostati snažan partner, posvećen daljem jačanju Alijanse i ostvarivanju zajedničkih ciljeva, među kojima je ključno ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti u Evropi“, rekao je Milatović.

Kako je naveo, prioritet svih prioriteta će biti ubrzanje puta Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Milatović je kazao da više ne laskaju titule lidera u evropskim integracijama na Zapadnog Balkana.

„Prihvatanjem nove metodologije, punim usklađivanjem sa vanjskom i bezbjednosnom politkom, Crna Gora se pozicionirala kao najnaprednija u tom procesu, ali danas nakon više od decenije pregovora naše oči su uprte ka članstvu kao konačnom cilju“, istakao je Milatović.

Kako je kazao, ohrabruju pozitivni pomaci kojima region svjedoči, kao što su otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

„Zato smatram da će u najskorijoj budućnosti ovaj pozitivni niz nastaviti i produbiti Crna Gora, prvenstveno ostvarivanjem željenog napretka koji u ključnim poglavljima koja se tiču pravosuđa, a potom i punopravnim članstvom“, rekao je Milatović.

Poručio je da će kao predsjednik države doprinositi unapređenju dobrosusjedskih odnosa u regionu. Kako je rekao, Berlinski proces ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela, čija je revitalizacija od presudnog značaja za potvrdu prisutnosti EU u regionu.

„Mislim da i sve postojeće i nove regionalne ekonomske inicijative, koje imaju za cilj uspješniju saradnju, mogu imati dodatnu vrijednost, ukoliko ih uspostavimo kao podršku članstvu u EU, kao zajedničkog cilja“, rekao je Milatović.

Naglasio je da politika mira treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije