Milatović: Crna Gora još snažnije prema EU, Kosovo je međunarodno priznata zemlja

Foto: fb/jakovmilatovices

Podijelite:

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas za Novu TV da posle njegove pobjede tu državu očekuje snažnija evropska budućnost i dodao da je priča o Kosovu završena, jer je to međunarodno priznata zemlja.

“Ono što bi nama kao sastavnom dijelu regiona bilo važno je da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik da bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i evropskiju budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je Milatović u intervjuu za Dnevnik te hrvatske televizije.

Upitan hoće li njegovom pobjedom Crna Gora napraviti korak unazad što se tiče priznanja Kosova, Milatović je odgovorio da je “to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore”.

“Kosovo je međunarodno priznata zemlja”, dodao je novi crnogorski predsednik.

Na pitanje traži li način da Crnu Goru vrati Srbiji u krilo, Milatović je odgovorio da je on evropski političar i da je zato “tako snažno i pobjedio režim”.

“Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija evropska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama”, naglasio je Milatović.

On je rekao da se više puta ograđivao od Vojislava Šešelja rekavši da je “Šešelj Đukanovićev ratni drug”.

“Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću 1998. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta”, odgovorio je Milatović.

Takođe je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC “prošla torturu Đukanovićevog režima” i da je pitanje crkve stavljeno ‘ad acta’, pa se država može snažno okrenuti suštinskim temama kao što su, kako je rekao, borba protiv kriminala i korupcije, unapređenje životnog standarda i ubrzanje evropskih integracija.

Što se tiče evropskog puta, odgovorio je da očekuje snažnu podršku Hrvatske i Slovenije. Uz to je naveo da će njegovo prvo službeno putovanje zbog simbolike biti u Brisel, a potom verovatno u Sloveniju.

“Mislim da Crna Gora treba dobrosusjedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju i svakako da ću se odazvati da posjetim službeni Beograd”, odgovorio je upitan o posjeti Srbiji.

Na pitanje hoće li se udaljiti od NATO i napraviti korak prema Srbiji ili Rusiji, Milatović je odgovorio da veruje i djeluje u kontekstu zapadnih vrijednosti.

“Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj”, naglasio je Milatović.

On je izrazio uvjerenje da će posle parlamentarnih izbora Crna Gora dobiti “snažnu političku vladu koja će biti proevropska” i da će on kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u EU u idućih pet godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije