Ministarstvo podstiče i ohrabruje pripadnike nacionalnih zajednica da bez ikakvih zadrški upišu djecu na maternjem jeziku

Foto: Ilustracija

Podijelite:

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, imajući u vidu da je juče u Republici Srbiji počeo upis djece u prve razrede osnovnih škola za školsku 2023/2024. godinu, podsjeća javnost na to da pripadnici nacionalnih manjina u našoj državi imaju pravo da svoju djecu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Ovim putem Ministarstvo ih podstiče i ohrabruje na to da tu svoju mogućnost bez ikakvih zadrški u cjelosti i ostvare, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Kako se podsjeća pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom (čl 79), potvrđeno Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (članovi 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona.

“Ono počiva na uvjerenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, kao vrijednosti čijoj je dosljednoj primjeni posvećena Republika Srbija. Radi ostvarivanja ovog prava, Republika Srbija je u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbjedila, osim na srpskom jeziku, i cjelokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od vrtića završno sa srednjom školom – na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku”, ističu iz Ministarstva.

Ukazuje se da se ono ostvaruje u mjestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica. Osim toga, na osam jezika nacionalnih manjina predaje se u okviru nastavnog predmeta „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“: bunjevački, vlaški, makedonski, njemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. Približno 60.000 djece danas pohađa nastavu na manjinskim jezicima u Republici Srbiji na svim nivoima obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije