Ministri spoljnih poslova NATO-a od sutra u Bukureštu, glavna tema podrška Ukrajini

Komentari:12
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks during a press conference at the NATO headquarters, Friday, Nov. 25, 2022 in Brussels, ahead of the Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs taking place on Nov. 29 and 30 in Bucharest, Romania. (AP Photo/Olivier Matthys)

Podijelite:

Dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a, u čijem će fokusu biti jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije, počinje sutra u glavnom gradu Rumunije.

Flags of NATO members fly outside the NATO headquarters, ahead of NATO Secretary-General Jens Stoltenberg holding a press conference at the NATO headquarters, Friday, Nov. 25, 2022 in Brussels. Stoltenberg will brief the media ahead of the Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs, which will take place on 29 and 30 November 2022 in Bucharest, Romania. (AP Photo/Olivier Matthys)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će učesnici skupa u Bukureštu najveću pažnju posvetiti “ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost”.

Ministri 30 članica NATO-a baviće se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i delovanjem Kine, za koju je Stoltenberg kazao da “povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika”.

Jedna od tema skupa biće i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, “partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine”, kazao je Stoltenberg.

Tokom dvodnevnog skupa biće održana tri sastanka Severnoatlantskog saveta, ključnog tela NATO-a, zaduženog za donošenje odluka.

Uz ministre članica NATO-a, na sva tri sastanka učestvovaće i šefovi diplomatija Švedske i Finske, zemalja čije se pristupanje alijansi uskoro očekuje. Sve članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a nisu ga ratifikovale jedino Mađarska i Turska.

Prvog dana skupa biće održana i radna večera, na kojoj će se šefovima diplomatija 30 članica NATO-a, Švedske i Finske, pridružiti ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Dan kasnije, u sredu, biće održana dva sastanka Severnoatlantskog saveta NATO-a. Šefovima diplomatija članica alijanse, Švedske i Finske, na drugom će se pridružiti ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Neposredno pre početka dvodnevnog skupa, Stoltenberg će održati govor na forumu koji, uz podršku NATO-a, organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond SAD, a potom će imati bilateralni sastanak sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom.

Na konferenciji za novinare povodom skupa u Bukureštu, Stoltenberg je u petak u Briselu izjavio da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobede Rusije ceo svet godinama plaćao visoku cenu.

“Ruski predsednik (Vladimir) Putin ne postiže uspehe u Ukrajini i zato odgovara većom brutalnošću. Talasi namernih raketnih napada na civilnu infrastrukturu ostavili su Ukrajince u veoma teškim uslovima uoči zime. Užasni napadi na civile i važnu civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice, predstavljaju ratne zločine i oni koji stoje iza njih moraće da odgovaraju”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je izrazio očekivanje da će se ministri u Bukureštu složiti da povećaju i isporuku nesmrtonosne pomoći Ukrajini, koja uključuje gorivo, medicinske zalihe i opremu za zimu.

FILE – NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks during a press conference at the NATO headquarters, Friday, Nov. 25, 2022 in Brussels, ahead of the Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs taking place on Nov. 29 and 30 in Bucharest, Romania. NATO returns on Tuesday to the scene of one of its most controversial decisions and where it intends to repeat its vow that Ukraine, now suffering through the tenth month of a war against Russia, will be able to join the world's biggest military alliance one day.(AP Photo/Olivier Matthys, File)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije