14.5 C
Novi Pazar
04/06/2023
NaslovnicaDruštvoMoguće odlaganje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće

Moguće odlaganje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće

Nakon preporuke od strane predstavnika Evropske unije (EU) da se popis stanovništva ne treba održavati u periodu godišnjih odmora i važnih političkih dešavanja pokrenuta je inicijativa da se redovni izbori za vijeća nacionalnih manjina, koji bi trebalo da budu održani u novembru ove godine, odlože.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), dr. Jasmina Curić je, gostujući u programu Behar TV, potvrdila da je ta inicijativa pokrenuta nakon što je na sjednici Koordinacije nacionalnih vijeća manjina traženo od predstavnika vijeća da se izjasne o odlaganju datuma održavanja izbora.

Kako je istakla od 22 nacionalna vijeća nacionalni manjina dva se nisu složila da se odlože ti izbori, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

“Izjasnili smo se da treba poštovati zakonsko pravo koje su stekli birači. Naš principijelan stav je da nismo za odlaganje i pomjeranje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće”, rekla je dr. Curić i naglasila da su i na satanku Republičkog vijeća za nacionalne manjine, kojim predsjedava premijerska Ana Brnabić ponovila taj stav Vijeća.

Predočila je da je na sjednici Republičkog vijeća za nacionalne manjine donijet zaključak da će na nivou Vlade i vijeća i Ministarstva za ljudska i manjinska prava ta tema biti razmatrane i da će oni donijeti odluku o eventualnom odlaganju izbora za vijeća nacionalnih manjina.

Pojasnila je da je do te inicijative došlo zbog toga što je planirano da se u istom vremenskom periodu planira održavanje popisa stanovništva

Prethodno je Republički zavod za statistiku (RZS) je sa preporukom iz EU poslao dopis Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Koordinaciji nacionalnih vijeća nacionalnih manjina sa zahtjevom da se izbori pomjere za proljeće 2023. godine.

U periodu od 1. do 31. oktobra planirano je da bude održan popis stanovništva u Srbiji koji je trebao da se održi prošle godine, ali je odložen zbog pandemije.

Posljednji izbori za nacionalna vijeća u Srbiji održani su 4. novembra 2018. godine.

Kompletan intervju sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasminom Curić pogledajte u petak 17. juna 2022. godine u 19.30 sati na internet platformi i kanailima Behar TV.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA