N1: Muzički dinar i na mobilne telefone

Komentari:12

Podijelite:

Mobilni telefon, ali i laptop i desktop računari, kao i tableti od sada su na listi uredjaja za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade po osnovu autorskih i srodnih prava, objavio je portal N1.

To znači da će se na te tehničke uredjaje plaćati “muzički dinar”, odnosno autorske naknade.

Za sada je sigurno samo da će naknadu plaćati proizvodjači i uvoznici. U kom procentu – još nije poznato.

Vlada Srbije usvojila je dopune i izmene Uredbe o utvrdjivanju liste tehničkih uredjaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava.

Nova uredba je 21. aprila objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osam dana od dana objave.

Izmenama se broj uredjaja na koje se odnosi ova uredba uvećava, pa su na spisku sada i uredjaji sa integrisanim hard diskom – desktop računari, laptopovi, TV sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i – pametni telefoni.

U Organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ za portal N1 su rekli da je plaćanje takozvane posebne naknade koju plaćaju uvoznici i proizvodjači uredjaja i praznih nosača zvuka slike i teksta uobičajeno u većini država Evropske unije, pa i u okruženju.

“Reč je o zemljama u kojima postoji razvijena svest o autorskom i srodnim pravima, pa se ova naknada naplaćuje već decenijama unazad”, ističu u SOKOJ.

Ta praksa, navode u ovoj organizaciji, postoji duže vreme i u Srbiji.

“Dopuna liste, koju je svojom Uredbom donela Vlada, praktično znači da je lista osavremenjena i da su na nju dodati novi uredjaji i prazni nosači zvuka slike i teksta”, navode u SOKOJ.

Obveznici plaćanja ove naknade su uvoznici i proizvodjači uređaja i nosača zvuka, slike i teksta.

“Oni će ovu naknadu plaćati na osnovu obračuna i fakture, koju će im ispostavljati SOKOJ, koji tu prikupljenu naknadu, kada je naplati, dalje deli sa drugim autorskim i srodnim organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava autora i nosilaca srodnih prava, a na osnovu sporazuma sa tim organizacijama”, ističu sagovornici portala N1.

Iako tarifa za uredjaje dodate u novu uredbu još nije objavljena, ako je sudeći po važećem propisu može se očekivati da naknada bude jedan odsto.

Naime, prema važećoj Tarifi za ostvarivanje prava na posebnu naknadu, koju donosi Zavod za intelektualnu svojinu u Srbije, iznosi ove naknade kreću se od jedan do tri odsto. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije