Nagrada “Amir Dautović” za 2023. profesorici Melidi Rebronja

Podijelite:

Profesor bosanskog i srpskog jezika, iz Novog Pazara, Melida Rebronja lauerat je ovogodišnje nagrada “Amir Dautović koju dodjeljuje Kulturni centar Novi Pazar.

To je odlučeno na sastanku komisije koji je održan 6. 2. 2023. godine u Kulturnom centru, saopšteno je danas iz te kulturne ustanove.

“Prisutni su se saglasili da bi ove godine nagradu trebalo da dobije neko iz oblasti prosvjete, s obzirom na to da nastavnici daju značajan i permanentan doprinos afirmaciji bošnjačke kulture i bosanskog jezika u okviru nastave na bosanskom jeziku, pritom ne umanjujući značaj univerzalnih ljudskih vrijednosti i djelovanja na tom putu”, saopštila je Komisija čiji je predsjednik Remzo Destović.

Melida Rebronja, rođena u Sjenici 1968. godine, diplomirala je na Univerzitetu u Prištini, odsjek: Jugoslovenska književnost i srpsko-hrvatski jezik. Još kao student radila je u osnovnim i srednjim školama u Vučitrnu i Prištini, a nakon studija u osnovnim školama u Novom Pazaru „Bratstvo“ i „Desanka Maksimović“, te  neko vrijeme kao novinar u RTV ,,Novi Pazar”.  Stalno zaposlenje dobija u novopazarskoj Gimnaziji, 2006. godine, gdje i danas radi kao profesor bosanskog i srpskog jezika i književnosti.

Novopazarska Gimnazija je mjesto na kojem profesorica Melida svakodnevno prenosi učenicima znanje. O njenoj ljubavi i požrtvovanosti za ovaj poziv svjedoče brojne generacije i učenici. Mnogi njeni učenici su osvajali visoke pozicije na opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima. Redovno priprema djecu za Festival stvaralaštva mladih (koji organizuje novopazarski Kulturni centar), gdje njeni voditelji, recitatori i besjednici ostvaruju zapažene rezultate. Ona to vidi kao svoju nagradu – uspjeh njenih učenika je pokreće da ide dalje neumorno.

Godine 2013. aktivna je u procesu uvođenja nastave na bosanskom jeziku. Prvi javni čas u novopazarskoj Gimnaziji održala je na Dan maternjeg jezika, iste godine.

Svoje znanje i iskustvo stavlja u službu Odbora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnim vijeću. Sa svojim kolegama radi na izradi udžbenika, piše ishode, standarde, učestvuje u izradi planova za sve razrede srednje škole. Godine 2018. nagrađena je specijalnom plaketom za nemjerljiv doprinos nastavi na bosanskom jeziku od strane te ustanove.

Godine 2016. dolazi na čelo Društva za bosanski jezik i književnost. Društvo organizuje tribine, panele, okrugle stolove, seminare, biva podrška i osnaživanje nastavnicima kojima je to u tom trenutku potrebno, takođe bivajući vezom između elemenata: BNV – škole – nastavnici – roditelji – javnost – mediji.

Melida je autor „Čitanke“ za prvi razred gimnazije i srednjih stručnih škola za bosanski jezik i književnost, 2013; koautorica je udžbenika „Zlatne staze 5“ za 5. razred osnovne škole, udžbenika „Zlatne staze 6“ za 6. rared osnovne škole za bosanski jezik, te „Čitanke“ za drugi razred gimnazije i srednjih stručnih škola za bosanski jezik, 2014. godine.

Angažovana je od Zavoda za vrednovanje i unaprjeđenje kvaliteta rada Republike Srbije, a predložena od Bošnjačkog nacionalnog vijeća, za izradu standarda i ishoda za predmet Bosanski jezik i književnost  za gimnazije i srednje stručne škole, 2019. godine.

U posljednje vrijeme bavi se i lekturom, kao i recenzijom knjiga poezije i proze.

Melida je majka troje djece, fakultetski obrazovane, i nana dvoje unučadi.

Nagrada „Amir Dautović“ osnovana je 2017. godine, a Kulturni centar je dodjeljuje za (1) afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz nauku, umjetnost, prosvjetu, novinarstvo i ostale javne sadržaje), pod ovim se podrazumieva i materijalna i nematerijalna kultura; (2) predstavljanje Grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture, novinarstva i sl. izvan grada (ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

Svečana dodjela nagrade biće održana 20. februara 2023, u foajeu koncertne dvorane KC-a, u 19 sati.

Pogledajte intervju koji je profesorica Melida Rebronja dala za BeharTV.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije