NATO pozvao na smanjenje tenzija na Kosovu

Podijelite:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Kosovo i Srbiju da smanje tenzije da se uzdrže od nasilja i opasnih retorika, javlja Anadolu.

“Prema Rezoluciji 1244 NATO je odgovoran za bezbjednost na Kosovu i Metohiji i zamolio sam da KFOR obezbijedi bezbjednost Srba”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Stoltenbergom u Briselu.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog poslednjih dešavanja na cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru.

“Neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova posjeta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbjednosno, a ne samo političko pitanje”, rekao je Vučić.

Vučić je pričao i da je posljednjih mjeseci ”najmanje šest Srba upucano, a nijedan Albanac nije ni povrijeđen”.

Stoltenberg je kazao da je NATO na Kosovu prisutan mnogo godina, napominjući da je prisutna misija KFOR-a.

“Mi osiguravamo bezbjednost i slobodu za sve zajednice”, rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u maju povećao svoje prisustvo zbog tenzija.

Kako je rekao, nastaviće da sprovode svoje radnje po mandatu Ujedinjenih nacija.

“Važno je da se tenzije smanje, zato pozivamo obje stane da smanje tenzije. Snažno vjerujemo da je put naprijed dijalog uz posredstvo EU što NATO podržava”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je Srbija NATO partner i da vjeruje da će učiniti sve da smanji tenzije.

Vučić se danas sastao u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na Instagramu objavio da je sa Lajčakom razgovarao o posljednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu.

“Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primjeni do sada postignutih sporazuma”, naveo je Vučić.

Danas su razgovori u Briselu na nivou glavnih pregovarača su završeni bez direktnog sastanka delegacija Beograda i Prištine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije