Nenezić: Radnici odlaze iz Srbije zbog nemogućnost zaposlenja prema kvalifikacijama

Komentari:12

Podijelite:

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić izjavio je danas da je prvi razlog odlaska radnika iz Srbije nemogućnost zaposlenja prema kvalifikacijama.

On je novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekao da radnici odlaze iz Srbije i zbog uslova rada i visine plate.

Po rečima Nenezića povećan je broj radnika koji odlaze iz Srbije u evropske zemlje posle ublažavanja mera protiv pandemije u tim zemljama.

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić, koja predsedava SES-om, je rekla da je inspekcija rada prošle godine obavila 63.670 nadzora od kojih se više od polovine odnosilo na bezbednost i zaštitu na radu.

Istakla je da je u tim kontrolama utvrdjeno da je više od 2.200 radnika u sivoj zoni, ali da je 60 odsto tih radnika, posle ispekcijskog nadzora, zaposleno.

Ministarka je najavila izmene Zakona o radu.

Predsednica UGS-a “Nezavisnost” Čedanka Andrić je rekla da je dobro što će novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biti medju prvima koji će se naći na dnevnom redu novog saziva Skupštine Srbije, tokom ove godine.

Ocenila je da je neophodno poboljšanje materijalnog položaja inspektora i povećanje njihovog broja.

Ona je istakla da bi način utvrdjivanja minimalne cene trebalo da bude jedna od prvih tema posle formiranja nove republičke vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije