Nova školska godina počela uz veće prisustvo policijskih službenika u školama

Foto: ilustracija/Canva

Podijelite:

U Srbiji je danas, uz veće prisustvo školskih policajaca i policajaca koji će patrolirati oko škola, počela nova školska godina za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, a prvog dana neće biti predavanja jer će biti posvećen sigurnosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti, javlja Anadolu.

Prema najavama Ministarstva prosvjete Srbije, sigurnost učenika biće stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” početkom maja u kome je ubijeno devet učenika i radnik obezbjeđenja.

Ministarstvo prosvjete prethodno je školama uputilo smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-odgojnog programa, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslane.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je novi izborni predmet “Vrline i vrijednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Prema najavama Ministarstva prosvjete policijski službenici će biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smjeni, a osim u školskim dvorištima, policijske patrole će biti pojačane u blizini škola, uz kontrolu i regulaciju sigurnosti saobraćaja.

Visokorangirani zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su poručili srbijanskoj javnosti da je sve spremno za početak nove školske godine i da su djeca sigurna.

Istaknuto je da djeca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju, a da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uraditi sve da takav ambijent i sačuvaju.

Navedeno je i da su uprave škola postale svjesnije sigurnosnih problema i izazova zbog čega će određeni broj škola uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije