Novaković (NS): Gradonačelnik Vučević je u sukobu interesa, jer je i poslanik

Komentari:12
foto:N1

Podijelite:

“Ne postoji ‘izvršnija’ funkcija od gradonačelničke”

Predsjednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pošto je istovremeno i poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, nalazi u sukobu interesa.

“U senci ostavke koju je pijre dva dana podnijela Ana Brnabić, zbog nespojivosti funkcije narodnog poslanika i funkcije predsjednice vlade, ostao je ovaj pravni skandal, čije posljedice nisu ni manje ni bezazlenije”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Dodao je da Ustav jasno u članu 102. precizira da narodni poslanik ne može biti „funkcioner u organima izvršne vlasti“.

“Ne postoji ‘izvršnija’ funkcija od gradonačelničke. Miloš Vučević je kao gradonačelnik Novog Sada, nalagodavac i izvršilac budžeta i stoji na čelu gradskog vijeća, kao izvršnog organa lokalne samouprave. Onoga momenta kada je Milošu Vučeviću verifikovan mandat u republičkom parlamentu, on se oprostio od mjesta gradonačelnika Novog Sada”, rekao je Novaković.

Dodao je da su u narednom periodu pravno moguća samo dva rješenja.

“Prvo je da, primjereno Zakonu o lokalnoj samoupravi, u narednih mjesec dana gradski parlament bira novog gradonačelnika, a drugo rješenje je da u slučaju neizbora novog gradonačelnika, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, raspiše vanredne lokalne izbore za Skupštinu grada Novog Sada”, naveo je Novaković.

Dodao je da “s obzirom na brojne afere”, koje opterećuju politički život grada u desetogodišnjem mandatu sadašnjeg gradonačelnika, zaključno sa “premlaćivanjem” građana prilikom usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana, jedino trajno i održivo rješenje su novi izbori.

“Sve ostalo vodi u novu političku agoniju, sa nesagledivim posledicama”, ocenio je Novaković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije