Od 1. avgusta za Kosovo i sa srbijanskim ličnim kartama

Podijelite:

Od 1. avgusta za ulazak Kosovo sa srbijanskom ličnom kartom na graničnim prelazima te zemlje izdavaće se poseban dokument.

Od 1. avgusta na Kosovo će moći da se uđe i sa srbijanskom ličnom, a Policija Kosova je izvršila sve potrebene pripreme da građane na graničnim prelazima operemi sa dokumentom (sertifikat) za ulazak –izlazak.

Policija Kosova je na osnovu odluke Vlade Republike Kosova, koja se odnosi na prelaz državne granice sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, izvršila sve neophodne policijske pripreme za sprovođenje ove odluke .

Odlukom je predviđeno da, od 1. avgusta 2022 godine, svakom licu koji se pojavi na prelaz državne granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na graničnim prelazima obezbjedi sertifikat koji privremeno zamjenjuje upotrebu takvog dokumenta (lične karte izdate za građane Srbije), saopštila je Policija Kosova.

Kako se pojašnjava izdati sertifikat će stvoriti osnovu za kretanje na teritoriji Republike Kosova i za koriščenje u državnim institucijama.

Ističe se i da je u cilju sprovođenja odluke i omogućavanje bržeg dostavljanja obrazca sertifika, građanima kojima je to potrebno, i izbjegavanju čekanja, a i omogućavanje lakšeg pograničnog saobračaja, Policija Kosova izvršila sve neophodne kadrovske, tehničke i logističke pripreme

Policija Kosova, će po svojoj dužnosti , blisko sarađivati sa nadležnim insitucijama u interesu sprovođenja odluke za sve građane bez razlike, sa cilejm kako bi građani imali dovoljno informacija u vezi izdavanja sertifika.

Pojašnjava se da će za svako lice koje se pojavi da pređe državnu granicu Republike Kosovo od 1. avgusta 2022. godine sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, biti izdat “ulazno/izlazni dokument” i da će se izdavati na svim kopnenim i vazdušnim graničnim prelazima.

SertifikaT – “Dokument za ulazak/izlazak” ima rok važenja od devedeset (90) dana i biće izdavan za lica mlađa od 16 godina, koja nemaju identifikacioni dokument (ličnu kartu), pod uslovom da sa sobom imaju sertifikat (izvod) rođenih sa fotografijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije