Od danas na ulicama Sjeverne Mitrovice novi policajci srpske nacionalnosti u uniformama KP

Podijelite:

Početkom novembra 2022, ispred kamera kosovski Srbi su skinuli uniforme Kosovske policije, uz poruku svog šefa operative: „Donijeli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“

Devet mjeseci kasnije, u istu službu stigli su novi policajci srpske nacionalnosti – manje od 10% u odnosu na broj koji je tada donio odluku „da stane uz svoj narod“.

Sjeverna policijska stanica dobila je danas 74 nova policajca, i to svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Informaciju je za KoSSev potvrdio zamjenik komandira za region Sjever Veton Eljšani.

On tvrdi da su novi policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi iz različitih krajeva Kosova, a da je, naglašava, najviše sa Sjevera – Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

Eljšani je potvrdio da novi policajci od danas započinju da rade u stanici i na terenu, ali da njihova obuka teče i dalje.

„Sada se kroz praktičan rad dodatno obučavaju za rad u patrolama i na drugim potrebnim zadacima. Oni će se i naredna dva, tri mjeseca obučavati“, kazao je Eljšani.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije. Na ceremoniji završetka šestomjesečne obuke, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, kosovski premijer Albin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

U toku je i novi konkurs za prijem novih policajaca, koji je početkom ovog mjeseca raspisan u svim regionima, uključujući i na Sjeveru i traje do prekosutra.

Ovo je ujedno treći konkurs od kada su početkom novembra prošle godine Srbi napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.

Kosovski premijer je sredinom ovog mjeseca iznio podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na sjeveru ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Pre nego da se sjevernoj stanici pridruže novi policajci iz nealbanskih zajednica, komandir policijske stanice Sjeverna Mitrovica Ramiz Isufi, kazao je ranije ovog mjeseca, da su se u ovoj stanici nalazila tri policajca iz srpske zajednice.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mjesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mjesecima unazad je u sjenci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Sjeveru, sa najmanje četiri baze i više punktova.

Etnička struktura policije unutar granica opštine će odražavati etničku strukturu stanovništva unutar relevantne opštine

Ustav Republike Kosova predviđa pravičnu (teritorijalnu) etničku zastupljenost u policiji

Prema Ustavu, prema članovima 61, odnosno 128.4, koji govori o zastupljenosti pri zapošljavanju u javnim institucijama, odnosno policiji Kosova, predviđeno je da se posebno u policijskoj službi Republike Kosovo predviđa pravična zastupljenost pripadnika onih zajednica na kojoj te institucije deluju.

„Zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo na pravičnu zastupljenost pri zapošljavanju u javnim organima i javnim preduzećima na svim nivoima, posebno u policijskoj službi u oblastima gdje živi data zajednica, uz poštovanje pravila u pogledu sposobnosti i integriteta koja se primjenjuju za javnu administraciju“, glasi član 61.

 „(…) Etnička struktura policije unutar granica opštine će odražavati etničku strukturu stanovništva unutar relevantne opštine“, deo je člana 128.4.

Takođe, prema Briselskom sporazumu, predviđeno je da regionalni komandir policije za četiri opštine na sjeveru bude kosovski Srbin „kojeg nominuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji će sačiniti četiri predsjednika opštine u ime Zajednice/Asocijacije“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije