Od naredne godine u prodaji samo cigarete koje se se same gase

Komentari:12

Podijelite:

U Srbiji se od početka naredne godine mogu prodavati samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim prije nego što izgore cijelom dužinom, najavljeno je iz Ministarstva privrede Srbije.

Proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda u Srbiji imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahtjeva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

U skladu sa zahtjevima za bezbjednost od požara koji se odnose na cigarete, duhanski proizvodi će, prije plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocjenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 ( Cigarete – Ocjenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost).

“Proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose, na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim prije nego što izgore cijelom dužinom”, navedeno je u saopštenju.

Pravilnik o utvrđivanju liste srbijanskih standarda iz oblasti opšte bezbjednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Kako se navodi izmjena zahtjeva za proizvođače i uvoznike duhanskih proizvoda potvrđuje primjenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbjednosti proizvoda sadržane u Pravilniku, kao i primjenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije